9/7/19

Shaft: Ο μαύρος πάνθηρας Νο2 - Shaft

Όταν το 1971 κυκλοφόρησε ο πρώτος «Shaft:  Ο μαύρος πάνθηρ» είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση μιας και ήταν ο πρώτος μαύρος σούπερ ιδιωτικός αστυνομικός, ενώ και το μουσικό θέμα της ταινίας, που ακούγεται ακόμα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, είχε κερδίσει Όσκαρ. Ήταν μια «γεμάτη» περιπέτεια του Γκόρντον Παρκς με τον Ρίτσαρντ Ράουντρι στον κεντρικό ρόλο να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Ύστερα ήρθε το Shaft του 2000 για να συνεχίσει –κατά κάποιο τρόπο- το μύθο στον 21ο αιώνα. Ήταν μια δυναμική περιπέτεια του Τζον Σίγκλετον με τον Σάμιουελ Τζάκσον στο ρόλο του Τζον Σαφτ, αστυνομικού στο τμήμα της Νέας Υόρκης όμως και ανιψιού του Τζον Σαφτ της πρώτης ταινίας.
Τελικά, αυτή η ταινία ήταν σαν να μην υπήρξε και φέτος εμφανίστηκε ο «Shaft:  Ο μαύρος πάνθηρας Νο2», του Τιμ Στόρι, που παρέκαμψε το μύθο της δεύτερης ταινίας, αλλά και απομυθοποίησε τελείως την πρώτη κρατώντας μόνον το οσκαρικό μουσικό soundtrack ως συνδετικό κρίκο. Κανονικά θα έπρεπε να έχει τίτλο «The Shaft family» μιας και πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι ο Τζον Σαφτ Τζούνιορ, που τον υποδύεται ο Τζέσι Άσερ και είναι γιός του Τζον Σαφτ - Σάμιουελ Τζάκσον και εγγονός του Τζον Σαφτ - Ρίτσαρντ Ράουντρι που εμφανίζεται κι αυτός στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά της ταινίας (για να γίνει η σύνδεση με τον προηγούμενο αιώνα).
Άτονη και άνευρη αυτή η τρίτη ταινία (των τριών Τζον), θέλει τον Τζούνιορ να είναι Αναλυτής Δεδομένων στο FBI με πτυχίο από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, να μην πιάνει όπλο στα χέρια του (αλλά να εντυπωσιάζει με ένα νέο είδος χορευτικής πάλης) και να θέλει να εξιχνιάσει το φόνο ενός φίλου του. Στην έρευνά του, θα τον βοηθήσει ο πατέρας του, πάντοτε ανορθόδοξα και χωρίς την αίσθηση της πολιτικής ορθότητας που διακατέχει τον Τζούνιορ, για τον οποίο μάλιστα εκφράζει και ανησυχία μήπως έχει εξελιχθεί σε γκέι. Η ταινία, πραγματικά πάσχει όχι μόνον από έλλειψη πολιτικής ορθότητας, αλλά και από απουσία δράσης, διαθέτοντας λίγο αμφιλεγόμενο χιούμορ και μόνον μερικές σκηνές πυροβολισμών (και αυτών άσκοπων κάποια στιγμή, προς μεγάλη έκπληξη του Τζούνιορ, που επιμένει να μην πιάνει όπλο). 
Ο Τζέσι Άσερ είναι ιδανικός ως σπασίκλας και γκατζετάκιας, αλλά πολύ «εγκεφαλικός» για να μπορέσει να δώσει «αέρα» στο σίκουελ και ο Σάμιουελ Τζάκσον εμφανώς κουρασμένος δεν προσθέτει πόντους στο φιλμ, ενώ και η εμφάνιση του Ρίτσαρντ Ράουντρι δεν θυμίζει τις παλιές καλές ημέρες, είναι δε πολύ αφύσικο να παριστάνει τον πατέρα του Σάμιουελ Τζάκσον που είναι μόλις επτά χρόνια μικρότερος στην πραγματικότητα. Αλλά στον κινηματογράφο όλα επιτρέπονται… (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Τιμ Στόρι
Παίζουν: Τζέσι Άσερ, Σάμιουελ Τζάκσον, Ρετζίνα Χολ, Αλεξάντρα Σιπ, Ρίτσαρντ Ράουντρι
Σύνοψη: Ο John Shaft Jr., ειδικός στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με πτυχίο από το MIT, επικαλείται τη βοήθεια της οικογένειάς του για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατο του καλύτερου φίλου του. 
Προβάλλεται στο Netflix