12/5/19

Mad Men (7η περίοδος)

Αρχές Μαΐου άρχισε στο Netflix η 7η σεζόν της σειράς Mad Men, για την οποία όταν την είχα ολοκληρώσει πέρυσι τέτοια εποχή, είχα εκφράσει τη λύπη μου, επειδή ήταν τόσο εθιστική που θα μου έλειπε.

Η νέα αυτή σεζόν των 10 επεισοδίων είναι εξίσου γοητευτική όσο οι προηγούμενες και βρίσκει τους γνωστούς μας χαρακτήρες να αντιμετωπίζουν τα ίδια σχεδόν προβλήματα με τις προηγούμενες περιόδους, αλλά με την εταιρεία τους να αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες, διότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται, οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα στο εμπόριο και φυσικά στις καταναλωτικές συνήθειες, ενώ η κοινωνία έχει εισέλθει σε μια περίοδο αμφισβήτησης. Ο πόλεμος στο Βιετνάμ κορυφώνεται ενώ και οι απώλειες των Αμερικανών αυξάνονται και οι νέοι αντιδρούν. Το κίνημα των χίπις εξαπλώνεται και γενικά η συντηρητική κοινωνία, όπως αυτή των διαφημιστών της Madison Avenue και των οικογενειών τους, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις.
Η σειρά, όπως έχω ξαναγράψει έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να γίνει εθιστική: γοητευτικούς πρωταγωνιστές, όμορφες γυναίκες, δυναμικούς, αλλά και μυστηριώδεις χαρακτήρες, πλοκή, διαπλοκή, συμμαχίες, λυκοφιλίες, χιούμορ, έρωτες, απιστίες, σεξ. Όλα αυτά τυλιγμένα με αυθεντικά ντεκόρ και κοστούμια, χτενίσματα και μέικ απ. Είναι πλήρης, με καλογραμμένο σενάριο, δουλεμένους χαρακτήρες και πολυεπίπεδη θεματική. Λειτουργεί σαν ντοκουμέντο της αμερικανικής ζωής των 60's, κάνοντας παράλληλα και ένα πέρασμα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως προανέφερα.
Υπενθυμίζω ότι οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι τέσσερις: Ο Ντον Ντρέιπερ (πάντοτε άψογος ο John Hamm), ο διαφημιστής και ένας άντρας που όλοι θα ήθελαν να του μοιάσουν. Ταλαντούχος, γοητευτικός με παρελθόν που τον στοιχειώνει, με μια γεμάτη ζωή που συνεχίζει να καταρρέει και σ’ αυτή την 7η σεζόν (έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα), αλλά αυτός πάντα αγωνίζεται να τη διαχειριστεί μαζί και με κάθε εμπόδιο που μπαίνει μπροστά του. Ουσιαστικά αποτελεί έναν δυστυχισμένο άνθρωπο με μοναδικό καταφύγιο στο αλκοόλ. Ίσως και γι αυτό το λόγο είναι ο συμπαθής της σειράς.
Η σύζυγός του (η γοητευτική January Jones), με την οποία είχε πάρει διαζύγιο είναι ακόμα παντρεμένη με τον πολιτικό και μένουν μαζί με τα παιδιά του Ντον, τα οποία έχουν μεγαλώσει και δημιουργούν νέα προβλήματα, τα οποία καλείται να διαχειριστεί και ο φυσικός τους πατέρας ανάμεσα στα επαγγελματικά του προβλήματα
Υπάρχει ακόμα η γραμματέας γενικών καθηκόντων Τζόαν (η εκρηκτική Christina Hendricks). Ψηλή, κοκκινομάλα, με αναλογίες που συγκλονίζουν και εφαρμοστά φορέματα που προκαλούν το αντρικό βλέμμα από χίλια μέτρα, περιφέρεται και δεν καταλαβαίνεις που βρίσκεται το γραφείο της μέσα στη διαφημιστική εταιρεία. Συνεχίζει να είναι μέτοχος της εταιρείας και πλέον δεν βλέπει με φιλική διάθεση τον Ντον, λόγω των σφαλμάτων του στις προηγούμενες σεζόν.
Υπάρχει ακόμα και η Πέγκι (εξαιρετική η Elizabeth Moss) με το συντηρητικό ντύσιμο και το όχι ελκυστικό σώμα, η οποία διατηρεί τις φιλοδοξίες της χωρίς να δίνει δικαιώματα. Σοβαρή και επικίνδυνη όταν θίγονται τα συμφέροντά της.
Η 7η σεζόν είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με τις προηγούμενες και κατά τα φαινόμενα θα έχουμε και συνέχεια.
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος Δραματική
Δημιουργός: Matthew Weiner
Παίζουν: John Hamm, Elizabeth Moss, Vincent Kartheiser, January Jones, Christina Hendricks, Michael Gladis, Aaron Staton, Rich Sommer, Robert Morse, John Slattery, Jared Harris