9/5/19

Το μυστήριο του κυρίου Πικ - Le mystere Henri Pick

Μια κομεντί νουάρ, ένα φιλμ μυστηρίου με θέμα μια «λογοτεχνική έρευνα» για την αποκάλυψη του πραγματικού συγγραφέα ενός μυθιστορήματος, που υποτίθεται ότι είχε γράψει κάποιος πιτσαδόρος (ο Ενρί Πικ, του τίτλου) και έγινε best seller. Την έρευνα ξεκινά ο Ζαν-Μισέλ Ρους ένας τηλεκριτικός λογοτεχνίας, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας, αυτό το τεράστιο ταλέντο, το βιβλίο του οποίου είχε βρεθεί στη «βιβλιοθήκη απορριφθέντων βιβλίων».
Το βιβλίο, με τίτλο «Οι τελευταίες ώρες μιας ιστορίας αγάπης» το είχε ανακαλύψει τυχαία μια νεαρή εκδότρια, η οποία μετά από άδεια της Ματίλντ Πικ συζύγου του μακαρίτη και της κόρης του, αποφάσισε να το εκδώσει. Το βιβλίο γίνεται μεγάλη επιτυχία, αλλά ο τηλεκριτικός δεν μπορεί να δεχθεί ότι αυτό το «λογοτεχνικό αριστούργημα» έχει γραφτεί από έναν πιτσαδόρο, που δεν είχε ανοίξει ποτέ του βιβλίο (φανερά, τουλάχιστον), αλλά και δεν είχε -επίσης- γράψει ποτέ του έστω και μια καρτ-ποστάλ και αποφασίζει –του γίνεται εμμονή- να αποδείξει ότι πρόκειται περί απάτης.
Η εμμονή του αυτή είναι καταστρεπτική για τον ίδιο και την οικογένεια του θανόντος πιτσαδόρου, αλλά αυτός επιμένει απτόητος, ως Σέρλοκ Χολμς ανακηρύσσοντας βοηθό του, ως Δόκτορα Γουότσον, την κόρη του συγγραφέα. 
Ο Φαμπρίς Λουκινί, υπέροχος ως εμμονικός, υπερόπτης και αλαζονικός τηλεκριτικός και η Καμίγ Κοτέν ως κόρη του πιτσαδόρου-συγγραφέα, που προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της και να προστατεύσει τη μητέρα της από αυτόν, αποτελούν το ιδανικό δίδυμο αυτής της ελαφριάς, με κάποιες δραματικές στιγμές, κωμωδίας η οποία διαθέτει έντονο suspense «αστυνομικής φύσεως». Ο σκηνοθέτης Ρεμί Μπεζανσόν ισορροπεί άψογα ανάμεσα σ’ αυτά τα κινηματογραφικά είδη της «υβριδικής» -όπως την αποκαλεί- ταινίας του, η οποία αποκτά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον μέσα από τη φωτογραφία του Αντουάν Μονόντ, που αναδεικνύει τη Γαλλική επαρχία. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/5/19
Είδος: Κωμωδία, Δράμα
Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανκόν
Παίζουν: Φαμπρίς Λουσινί, Καμίλ Κοτέν, Αλίς Ισάζ, Μπαστιέν Μπουιγιόν, Τζοσιάν Στολέρου 
Σύνοψη: Μια νεαρή εκδότρια βιβλίων, ανακαλύπτει σε μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη (που συλλέγει τα χειρόγραφα που απορρίφθηκαν και δεν εκδόθηκαν ποτέ), ένα μυθιστόρημα που το θεωρεί αριστούργημα. Το κείμενο φέρει την υπογραφή του Ανρί Πικ, ενός πιτσαδόρου από τη Βρετάνη, ο οποίος πέθανε δύο χρόνια νωρίτερα. Όμως κατά την τηλεοπτική παρουσίασή του, ένας τηλεκριτικός θα αμφισβητήσει τη γνησιότητα του χειρογράφου και θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός συγγραφέας. (Από τη Feelgood)