24 Μαΐ 2019

Ας σκεφτούμε την Ευρώπη

«Τα κρίσιμα διακυβεύματα των ευρωεκλογών και η αδιαφορία των Ελλήνων», είναι ο τίτλος άρθρου του φίλου και τακτικού αρθρογράφου μας Δημήτρη Σουλιώτη, με το οποίο μας θυμίζει ότι την Κυριακή 26 Μαΐου, εκτός από περιφερειάρχες, δημάρχους και τους περί αυτών, ψηφίζουμε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γράφει ο Δημ. Σουλιώτης: «Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, που σύμφωνα με όλα τα πολιτικά Κόμματα θα είναι από τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Εν τούτοις αυτή η κρισιμότητα δεν φαίνεται να απασχολεί  πολιτικούς και πολίτες που περί άλλων τυρβάζουν, επιμένοντας… ελληνικά. Αν παρακολουθήσει κάποιος τις αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών στα ΜΜΕ, αλλά και τις συζητήσεις μεταξύ απλών πολιτών, δεν θα βρει ίχνος από Ευρώπη. Όλη η κατάσταση παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών».

Και συνεχίζει: «Πετώντας πάνω από την εγχώρια πολιτική σκηνή της πόλωσης, της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού, της εκχυδαϊστικής απαξίωσης του αντιπάλου–εχθρού, ας… προσγειωθούμε στην Ευρώπη, για να δούμε από κοντά τα μεγάλα διακυβεύματα των ευρωεκλογών. Το πρώτο κρίσιμο διακύβευμα, που ορθώνεται μπροστά μας σχηματοποιείται από τη σκληρή μάχη μεταξύ ευρωπαϊστών και αντι-ευρωπαϊστών, η οποία είναι στην ουσία της μια μάχη μεταξύ δύο αντιθετικών πολιτικών αφηγημάτων και αντίστοιχων στάσεων ζωής (…) Το δεύτερο σημαντικό διακύβευμα, αναφέρεται στο μείζον ζήτημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης (…)».
Για το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, γράφει ο Δ. Σουλιώτης, συγκρούονται δύο στρατηγικές, οι οποίες είναι βεβαίως προσαρμοσμένες στη λογική του συστήματος, αλλά με διαφορετικό ενοποιητικό όραμα: η στρατηγική της ενοποίησης της  Ευρώπης υπό την ηγεμονία ενός άτεγκτου οικονομισμού και η στρατηγική μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κέντρο τον άνθρωπο. Τονίζει δε, ότι στο πεδίο των δύο παραπάνω κύριων διακυβευμάτων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα θέματα, τα οποία αποτέλεσαν και αντικείμενο συζήτησης των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η κλιματική αλλαγή. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Η φορο-αποφυγή πολυεθνικών εταιριών και η νέα αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών θεσμών.
Πριν κλείσει το άρθρο του ο Δ. Σουλιώτης, θέτει βασικά ερωτήματα: «Ποια είναι η άποψή μας για τα παραπάνω κρίσιμα διακυβεύματα; Και επίσης ποιες είναι οι αντίστοιχες θέσεις του πολιτικού κόμματος που θα ψηφίσουμε;» Και μας προειδοποιεί: «Αν δεν έχουμε διαμορφωμένη άποψη, η ψήφος μας στις ευρωεκλογές, ως συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, πάει στράφι».Τελειώνω, χρησιμοποιώντας τον επίλογό του, επιγραμματικά. Γράφει, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος «ψηλώνει» όταν ενδιαφέρεται για την αναζήτηση της βαθύτερης αλήθειας των πραγμάτων και όχι όταν χάνεται στη μικροπρέπεια του παραπολιτικού κουτσομπολιού.
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία)
Ολόκληρο το άρθρο του Δ. Σουλιώτη ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΔΩ