5/4/19

«Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας» του Tim Marshall

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο (των εκδόσεων Διόπτρα) αισθάνθηκα σαν διεθνολόγος και μελετητής της Γεωπολιτικής, παρόλο που με το Διεθνές Δίκαιο, ως μάθημα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου πριν πολλά χρόνια, δεν τα πήγαινα και τόσο καλά.
Ο Τιμ Μάρσαλ ως διπλωματικός συντάκτης του Sky News που έχει διατελέσει και πολεμικός ανταποκριτής σε 30 χώρες, κάνοντας ρεπορτάζ για τους πολέμους σε Κροατία, Βοσνία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανο και Ισραήλ, αλλά και ως δημοσιογράφος που έχει καλύψει τρεις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σ’ αυτό το βιβλίο του,
που είναι απολαυστικά γραμμένο με απλή δημοσιογραφική γλώσσα (συμβάλλει και η μετάφραση του Σπ. Κατσούλα), στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, προσφέροντας μια οξυδερκή και διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία, την Γεωγραφία.
Η Γεωγραφία, κατά τον Μάρσαλ, θέτει όρια στους λαούς  και διαμορφώνει τις επιλογές των ηγετών όλου του κόσμου. Πράγματι, για να κατανοήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις –όπως γράφει- χρειάζεται να κατανοήσουμε τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα κινήματα, αλλά αν δεν γνωρίζουμε Γεωγραφία, τότε δεν πρόκειται να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.
Εάν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Πούτιν έχει τόσο μεγάλη εμμονή με την Κριμαία, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν προορισμένες να εξελιχθούν σε πλανητική υπερδύναμη ή γιατί η ισχύς της Κίνας συνεχίζει να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, τότε όλες οι απαντήσεις (άμεσες και κοφτές) βρίσκονται σ’ αυτό το βιβλίο του Τιμ Μάρσαλ που θεωρήθηκε «ένα από τα καλύτερα βιβλία για τη γεωπολιτική».
Ακόμα και η Ελλάδα, με τη ζωτικής σημασίας θέση της, τους γείτονές της, την ιστορία της και την πρόσφατη οικονομική κρίση και τις αιτίες της (σελίδες 136 – 140), δεν αφήνουν αδιάφορο, τον συγγραφέα ο οποίος προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός  πολύπλοκου, χαοτικού και αλληλοεξαρτώμενου κόσμου.
Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το βιβλίο, που όπως έγραψε και το Newsweek: «Αποδεικνύει ότι η Γεωγραφία διαμορφώνει όχι μόνο την Ιστορία αλλά και το πεπρωμένο».