Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

13/4/19

Ειρηνοποιός στο καταφύγιο

Διάβασα στο The Toc, ότι μια 16χρονη Σουηδέζα η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοινώθηκε επίσημα ως υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται για το κορίτσι που εμπνεύστηκε την λεγόμενη «σχολική απεργία για το κλίμα». Ο Νορβηγός βουλευτής Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ, δήλωσε σχετικά: «Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών».
* * *
Όπως αναφέρει το The Toc, «η Τούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις βουλευτές της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, πριν την τελική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το βραβείο που ήταν η 31η Ιανουαρίου.  Αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, το οποίο θα δοθεί στις 11 Οκτωβρίου, είναι έγκυρη». 
* * *
Μπράβο της και μπράβο στους βουλευτές της Σοσιαλιστικής Αριστεράς που την πρότειναν. Πρόσεξα όμως, ότι η τελική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το βραβείο ήταν η 31η Ιανουαρίου. Εμείς προκάναμε να δηλώσουμε επίσημα τον «δικό μας ειρηνοποιό»; Έχω μια ανησυχία: Μήπως η υποψηφιότητά της είναι fake, για να πικάρει τη δική μας Πρώτη Φορά Αριστερά που περί άλλα τυρβάζει;
* * *
Είπα fake και θυμήθηκα το τηλεοπτικό σποτ της κ. Δούρου κατά των fake news, που ξύριζε τα μούσια της για να μας πει ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε ή διαβάζουμε. Μόλις την είδα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν μήπως όλο εκείνο το εφιαλτικό σκηνικό της φωτιάς στο Μάτι και της βραδινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους «αρμόδιους», ήταν κάποια καλογυρισμένη ταινία–καταστροφής… Έχει θράσος η κυρία. Και το κακό είναι ότι ξαναβάζει υποψηφιότητα για τις εκλογές. Διπλό κακό μάλιστα, αν πιάνεις το υπονοούμενο, καλέ μου αναγνώστη.
* * *
Τουλάχιστον, με τη στάση της αυτή επιβεβαιώνει το «φαινόμενο Dunning Kruger», που υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι εμφανώς ανεπαρκείς σε ορισμένες δραστηριότητες ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα πάντα, δημιουργώντας σε μας τους απλούς ανθρώπους το ερώτημα: «Είναι δυνατόν το εν λόγω άτομο να μην αντιλαμβάνεται τι είναι;» Ένα φαινόμενο, γνωστό και ως Γνωστική Προκατάληψη Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας (Cognitive Bias of Illusionary Superiority).
* * *
Δεν ξέφυγα! Σας είχα υποσχεθεί συνέχιση των προεκλογικών μου σημειωμάτων και να που ασχολήθηκα με τις Περιφερειακές. Για τις Βουλευτικές και όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε, ένα πράγμα διάβασα στο Athens Voice (από τον κ. Βουλαρίνο) και γέλασα: «ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα καταφύγιο για κάθε αποτυχημένο της πολιτικής» και συμπληρώνω: «Ένα αριστερό κόμμα που δεν θα γινόταν κυβέρνηση, εάν επί 4 χρόνια δεν στηριζόταν από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ».
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)