1/3/19

Το μάτι της Κωνσταντινούπολης - The eye of Istanbul

Ο Αρά Γκιουλέρ, ο οποίος πέθανε στις 17/10/2018 σε ηλικία 90 ετών, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους φωτογράφους. Ο αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης ξεκίνησε την καριέρα του το 1950 και για πάνω από μισό αιώνα απαθανάτισε με την κάμερά του ιστορικά γεγονότα, διεθνείς προσωπικότητες και την απλή καθημερινότητα της τούρκικης μεγαλούπολης. Γι’ αυτό και απόκτησε το παρατσούκλι «Μάτι της Κωνσταντινούπολης». 

Το ντοκιμαντέρ των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ, που έχει τον ίδιο τίτλο, διαθέτει πλούσιο υλικό καθώς και συνεντεύξεις του ίδιου του φωτογράφου, ο οποίος ξεναγεί το θεατή στην αγαπημένη του πόλη και την αποτυπώνει στις λήψεις του με κέντρο όμως πάντοτε τον καθημερινό Άνθρωπο, που δουλεύει, μοχθεί και αγωνίζεται..
Από τη συλλογή του δεν λείπουν και οι διάσημοι (Σαλβαδόρ Νταλί, Πικάσο, Σοφία Λόρεν, Ζαν Ρενουάρ κ.ά.), ενώ τα Σεπτεμβριανά του 1955 συγκινούν ιδιαίτερα τον Έλληνα θεατή μιας και απεικονίζουν τις αγριότητες που είχαν συντελεσθεί εναντίον των Ελλήνων και των Αρμενίων. 
Έχοντας καλύψει δημοσιογραφικά τέσσερις ακόμα πολέμους, το έργο του Αρά Γκιουλέρ αποτελεί μια ιστορικά και πολιτιστικά σημαντική κατάθεση, ενώ η σκηνοθεσία των Καραεβλί και Καϊμάκ αναδεικνύει τη διαχρονική αξία του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.
INFO
Προβάλλεται από 28/2/19
Σκηνοθεσία: Μπινούρ Καραεβλί, Φατίχ Καϊμάκ
Σύνοψη: Η ιστορία του δημοφιλούς Αρμένου-Τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ, μέσα από την αναδρομική έκθεσή του στην Κωνσταντινούπολη. Καθώς ο Γκιουλέρ επιλέγει τις φωτογραφίες του, παρουσιάζονται οι ιστορίες πίσω από τις πιο εμβληματικές εικόνες. (Από τη New Star)