16/3/19

Ποια επιστημονική φαντασία;

Ο Φίλιπ Ντικ (1928 – 1982) ήταν ένας ιδιοφυής Αμερικανός συγγραφέας, που έγραφε μυθιστορήματα και διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, (πολλά από αυτά τα αποκαλώ «αλληγορικά») με μια γραφή γεμάτη χιούμορ και οδύνη.

O Έρικ Άρθουρ Μπλερ (1903 – 1950), γνωστός με το ψευδώνυμο Τζορτζ Όργουελ, ήταν Βρετανός συγγραφέας, του οποίου το έργο χαρακτηρίζεται από την αντίθεσή του στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και την αφοσίωσή του στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. 
Ο Ντικ έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα μας, από τις ταινίες που βασίζονταν σε βιβλία του, όπως «Blade Runner», «Ολική επαναφορά», «Screamers» και άλλες, ενώ ο Όργουελ ήταν λίγο περισσότερο γνωστός από δύο κυρίως μυθιστορήματά του, το «Η φάρμα των ζώων» και το «1984», που γυρίστηκαν ταινίες, η πρώτη σε κινούμενο σχέδιο και η δεύτερη με τους Τζον Χαρτ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. 
Θυμήθηκα αυτούς τους «προφητικούς» συγγραφείς, από ένα κοινό χαρακτηριστικό, που συνάντησα σε δύο ταινίες πάνω σε βιβλία τους: την «Minority report» (του Στίβεν Σπίλμπεργκ, βασισμένη σε διήγημα του 1956) και την «1984» (του Μάικλ Ράντφορντ, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1948)
Το κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι ότι η πλοκή τους αναφέρεται σε μελλοντικές κοινωνίες που ζουν κάτω από ολοκληρωτικά, δικτατορικά καθεστώτα, τα οποία ελέγχουν όχι μόνον τις πράξεις των πολιτών, αλλά ακόμα και τις σκέψεις τους και γι’ αυτό τους συλλαμβάνουν πριν τελέσουν κάποιο έγκλημα.
Πιο γνωστή είναι η υπόθεση του «1984», όπου ο κεντρικός ήρωας, δημόσιος υπάλληλος στην Υπηρεσία Αλλαγής της Ιστορίας, προσπαθεί να αντισταθεί στο δικτατορικό καθεστώς, αλλά συλλαμβάνεται από την Αστυνομία Σκέψης προληπτικά, επειδή τον υποψιάστηκαν από τις κινήσεις του σώματός του μέσα στο σπίτι του, όπου τον παρακολουθούσαν δια μέσου της διαδραστικής συσκευής τηλεόρασης.
Στην ταινία «Minority report», η Αστυνομία προειδοποιεί τον κεντρικό ήρωα που είναι αστυνομικός ότι θα συλληφθεί, επειδή πρόκειται να διαπράξει έγκλημα και αυτός προσπαθεί να προλάβει τα γεγονότα.
Θυμήθηκα τις ταινίες, επειδή νόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν μόνον στην επιστημονική φαντασία που αφορά σε χώρες με δικτατορικά καθεστώτα. Να όμως, που συμβαίνουν live και στην Ελλάδα, με κυβέρνηση Πρώτη Φορά Αριστερή.
Στα Γιαννιτσά, έγιναν συλλήψεις θαμώνων καφενείου, που έπιναν τον καφέ τους απέναντι από το σημείο που αργότερα θα είχε ομιλία ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κουβέλης! Στο ντόρο δε που έκανε η είδηση βγήκε στην τηλεόραση η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα και τις δικαιολόγησε, λέγοντας: «Εμείς προτιμούμε την προληπτική και όχι την κατασταλτική δράση»!!
Το δε αστείο είναι, ότι υπουργός (πρώην ΝΔ) προστατεύει υπουργό (πρώην ΔΗΜΑΡ), της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!!!
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην έντυπη Αμαρυσία σήμερα)