28/2/19

Η δουλειά της

Μέσα από τη «Δουλειά της», ο σκηνοθέτης Νίκος Labôt δεν παρακολουθεί απλά τα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα φοβισμένη, αναλφάβητη, ρομαντική και καλοπροαίρετη, που αποφασίζει να εργαστεί ως καθαρίστρια, αλλά αναδεικνύει και όλο

τον κοινωνικο-οικονομικό αναβρασμό της Ελλάδας των ημερών μας. Ένα φαινόμενο που δεν απεικονίζεται και το ζούμε τόσο από το εργασιακό της περιβάλλον με τις συζητήσεις των συναδέλφων της και τις «περικοπές λόγω κρίσης», όσο και μέσα από τις ειδήσεις της τηλεόρασης που ακούγονται μέσα στο μικρό σπίτι της Παναγιώτας, όπου ζει με τον άνεργο άντρα της και τα δύο παιδιά τους. Τρία πρόσωπα καθοριστικά του αγώνα της για την επιβίωση, αλλά και τη χειραφέτησή της. Μια χειραφέτηση δύσκολη, αν αναλογιστούμε ότι έρχεται μετά από έναν πολυετή γάμο που την είχε βυθίσει στο τέλμα της καθημερινότητας.
Με εικόνες που συγκλονίζουν μέσα από τη σφιχτή σκηνοθεσία και το εξαιρετικό μοντάζ -που δεν δείχνουν τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται- βλέπουμε έναν άντρα «αφημένο» μετά την απόλυσή του, που δεν κάνει τίποτα για να βρει νέα δουλειά, αλλά αρχίζει μάλιστα να βαρυγκωμάει για τα «οικιακά» που αναγκάζεται να κάνει, έχοντας να φροντίσει μια εμφανώς κακομαθημένη κόρη και ένα -χωρίς επίγνωση του τι συμβαίνει- μικρότερο γιο. 
Την ίδια ώρα, η σύζυγος και μητέρα Παναγιώτα, συμβιβάζεται στην πρώτη της δουλειά, την οποία προσπαθεί να εκτελεί αδιαμαρτύρητα με προθυμία και ακούραστα, σαν να είναι προέκταση των οικογενειακών της καθηκόντων, κερδίζοντας συνεχώς ηθική, αλλά και υλική ικανοποίηση από υπερωρίες και αντικαταστάσεις των αδειούχων συναδέλφων της.
Η  Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου σε καθηλώνει με τη σπαραχτική ερμηνεία της. Τα μάτια της γεμάτα αυτοπεποίθηση και οι εκφράσεις της, την κάνουν πιο οικεία, συμπαθή και τελικά συγκινητική.
Από την άλλη, ο Δημήτρης Ήμελλος είναι ο ιδανικότερος ως «ελληναράς» με το καφεδάκι του και την αναισθησία του, απέναντι στα όσα διαδραματίζονται και στα οποία νομίζει ότι συμμετέχει, μόνον παρατηρώντας και σχολιάζοντας.
Συνοπτικά: Μια απλή ιστορία για τη γυναικεία χειραφέτηση μέσα σε ένα περιβάλλον μιζέριας και αποξένωσης. Μια ταινία με λιτά εκφραστικά μέσα και χωρίς δραματικές εξάρσεις, που αποπνέει αισιοδοξία. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/2/19
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Νίκος Labôt
Παίζουν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Πριμάλη, Ορφέας Αγγελόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Αρετή Σεϊνταρίδου
Σύνοψη: Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από εκεί και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια …(Από την Weird Wave)