28/11/18

Η μπαλάντα του Μπάστερ Σκραγκς – The ballade of Buster Scruggs

Ένας φόρος τιμής στο παλιό κλασικό γουέστερν, είναι αυτή η σπονδυλωτή ταινία των αδελφών Κοέν, που έγραψαν και σκηνοθέτησαν οι ίδιοι για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας Netflix χωρίς όμως να απαρνούνται το προσωπικό τους στυλ, που χαρακτηρίζεται από προβληματισμούς πάνω στη ζωή και το θάνατο, τις επιλογές μας και το μοιραίο και αναπόφευκτο.

Η ταινία αποτελείται από έξι ανεξάρτητες ιστορίες που αρχίζουν και τελειώνουν με το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου εποχής (περίπου 1890) με πρωταγωνιστές πολύ γνωστά ονόματα της μεγάλης οθόνης και με θέματα, που ενώ εκ πρώτης όψεως αντλούνται από τη ζωή στην Άγρια Δύση, αγγίζουν πτυχές της ανθρώπινης φύσης και είναι διαχρονικά. 
Κάθε ιστορία, είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, αλλά όλες διαθέτουν κάτι παιχνιδιάρικο, μια λεπτή ειρωνεία, ένα υποδόριο χιούμορ και ταυτόχρονα προβληματίζουν, δημιουργούν αμφιβολίες και αβεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο σε όλες, είναι ο θάνατος που όμως έρχεται απροσδόκητα. Κάθε ιστορία δε, αγγίζει και ένα άλλο είδος κινηματογράφου, αποδεικνύοντας ότι οι Κοέν είναι ικανοί για όλα: μιούζικαλ, δράμα, κωμωδία, πολεμικό, θρίλερ και μεταφυσικό.
Στην πρώτη ιστορία -περί αλαζονείας, θα έλεγα- που έχει και τον τίτλο της ταινίας The ballade of Buster Scruggs, ο Τιμ Μπλέικ Νέλσον. υποδύεται έξοχα ένα φονιά, καταζητούμενο, γρήγορο στο πιστόλι, αλλά φαφλατά και επιδειξία των ικανοτήτων του, που τις προβάλλει τραγουδιστά, απευθυνόμενος στο θεατή της ταινίας.
Στη δεύτερη ιστορία –περί γκαντεμιάς- με τίτλο Near Algodones, ο Τζέιμς Φράνκο υποδύεται ένα ληστή τραπεζών, ο οποίος στην προσπάθειά του να ληστέψει μια τράπεζα στη μέση του πουθενά, πέφτει από τη μια ατυχία στην άλλη.
Η τρίτη ιστορία –περί οίκτου και εκμετάλλευσης- έχει πρωταγωνιστή τον αγνώριστο Λιαμ Νίσον, που διασχίζει τη Δύση ως θιασάρχης. Ο τίτλος της είναι Meal Ticket και διαπραγματεύεται τη σκληρότητα που επικρατεί στο χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Συμπρωταγωνιστής εδώ, είναι ο υπέροχος Χάρι Μέλινγκ ως ο άνθρωπος χωρίς άκρα, που απαγγέλει Σαίξπηρ και άλλους. 
Στην τέταρτη ιστορία, με τίτλο All Gold Canyon –περί απληστίας- πρωταγωνιστεί ο έξοχος Τομ Γουέιτς, ο οποίος μονολογεί αναζητώντας χρυσό σε μια μαγευτική έρημη τοποθεσία και ταυτόχρονα διαταράζει την ισορροπία της φύσης.
Κλασικό γουέστερν με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία, αποτελεί η πέμπτη ιστορία, με τίτλο The gal who got rattled. Εδώ, η Ζόι Καζάν, ως ένα εσωστρεφές και λιγομίλητο κορίτσι, ακολουθεί ένα καραβάνι στο δρόμο προς το Όρεγκον και χάνει τον αδελφό της, που την προστάτευε και ήθελε να την παντρέψει με κάποιον που εκείνη δεν γνώριζε. Μια ιστορία για τις σχέσεις της εποχής, τη μοναξιά και τη συντροφικότητα, αλλά και την επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο.
Τέλος, στην έκτη ιστορία που είναι η πλέον σοφιστικέ, με τίτλο The Mortal Remains, δύο κυνηγοί επικηρυγμένων, ένας τζογαδόρος, μια θεούσα και ένας βουνίσιος (υπέροχος ο Μπρένταν Γκλίζον) συνταξιδεύουν με μια ταχυδρομική άμαξα και συζητούν για τις αξίες, την ηθική, την υποκρισία,  τη ζωή και το θάνατο. Μια ιστορία με σκοτεινό, διφορούμενο φινάλε και θλιβερό τραγούδι σε αντίθεση με την εναρκτήρια, φωτεινή μιούζικαλ ιστορία του Μπάστερ Σκραγκς.
Η φωτογραφία του Bruno Delbonnel, ακολουθεί την «πεπατημένη» του γουέστερν αναδεικνύοντας το μεγαλείο και την απεραντοσύνη της Δύσης, αλλά και την αγριότητα της φύσης, ενώ η «επική» μουσική του Carter Burwell, συνοδεύει ιδανικά και τις έξι ιστορίες των αδελφών Κοέν (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/11/18 στο Netflix
Είδος: Γουέστερν / Δράμα / Κωμωδία / Μιούζικαλ
Σκηνοθεσία: Τζόελ Κοέν, Ίθαν Κοέν 
Παίζουν: Τιμ Μπλέικ Νέλσον, Τζέιμς Φράνκο, Λίαμ Νίσον, Χάρι Μέλινγκ, Ζόι Καζάν, Ντέιβιντ Κράμχολτζ, Κλάνσι Μπράουν, Μπρένταν Γκλίζον