24/10/18

«Ένας στύλος φωτιάς» του Ken Follett

Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας Κίνγκσμπριτζ, του Κέν Φόλετ είναι εξίσου συναρπαστικό όσο και τα δυο προηγούμενα (Οι Στυλοβάτες της Γης, Ένας Κόσμος Χωρίς Τέλος) που διαδραματίζονται κυρίως στο Κίνγκσμπριτζ, μια φανταστική πόλη της Αγγλίας. Με άξονα αυτή την πόλη ο Φόλετ στήνει τις ιστορίες του, στις οποίες εμπλέκονται εκτός των μυθιστορηματικών χαρακτήρων και ιστορικά πρόσωπα. 
Έτσι και στο Στύλο Φωτιάς, που ξεκινάει τα Χριστούγεννα του 1558 για να καταλήξει γύρω στο 1620, παρελαύνουν
η βασίλισσα Ελισάβετ, η Μαρία των Σκώτων, ο Φραγκίσκος δούκας της Γκιζ, ο Αντώνιος βασιλιάς της Ναβάρας και πολλοί άλλοι από τον ιστορικό περίγυρο, μαζί με τα μυθιστορηματικά πρόσωπα που έχουν φιλοδοξίες, αγαπούν, μισούν, εμπλέκονται σε συνωμοσίες και ίντριγκες. Καταστάσεις δηλαδή τόσο μέσα στις οικογένειές τους όσο και μέσα στην εκκλησία και στα ανάκτορα.
Ο Κεν Φόλετ χειρίζεται την ιστορία και τη μυθοπλασία με τρόπο που συναρπάζει και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από τις πρώτες μέχρι τις τελευταίες σελίδες (1.025 σε έκδοση της Bell και σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου).
Σ’ αυτό το βιβλίο, ο νεαρός Νεντ Γουίλαρντ επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κίνγκσμπριτζ, για να ανακαλύψει ότι ο κόσμος του δεν είναι πια όπως τον είχε αφήσει. Η πόλη του σπαράσσεται από θρησκευτικό μίσος. Η Αγγλία βρίσκεται σε αναταραχή, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις θέτουν σε δοκιμασία αξίες, φιλίες και έρωτες. Και σύντομα θα βρεθεί στο αντίπαλο στρατόπεδο από τη Μάρτζερι Φιτζέραλντ, το κορίτσι που λαχταρά να παντρευτεί. 
Η Ελισάβετ Τυδώρ βρίσκεται στο θρόνο, όλη η Ευρώπη στρέφεται κατά της Αγγλίας και έτσι η νεαρή βασίλισσα στήνει το πρώτο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών, ώστε να ενημερώνεται αμέσως για κάθε δολοπλοκία, σχέδιο δολοφονίας, εξέγερση ή σχεδιαζόμενη εισβολή. Ξέρει ότι η σαγηνευτική, πεισματάρα βασίλισσα Μαρία της Σκωτίας -μέλος μιας αδίστακτα φιλόδοξης γαλλικής οικογένειας- βρίσκεται στο Παρίσι και τηρεί στάση αναμονής. Η Μαρία έχει ανακηρυχθεί νόμιμη ηγεμόνας της Αγγλίας και οι υποστηρικτές της συνωμοτούν για να απαλλαγούν από την Ελισάβετ.
Ο έρωτας του Νεντ και της Μάρτζερι φαίνεται καταδικασμένος, καθώς επί μισό αιώνα ακραία στοιχεία πυροδοτούν τη βία από το Εδιμβούργο ως τη Γενεύη. Και ενώ η Ελισάβετ κρατά με νύχια και δόντια το θρόνο της και τις αρχές της, προστατευμένη από μια μικρή, αφοσιωμένη ομάδα πολυμήχανων κατασκόπων και θαρραλέων μυστικών πρακτόρων, πολύ σύντομα γίνεται φανερό ότι οι πραγματικοί εχθροί –τότε όπως και τώρα– δεν είναι οι αντίπαλες θρησκείες. Η αληθινή μάχη μαίνεται ανάμεσα σ' εκείνους που πιστεύουν στην ανοχή και το συμβιβασμό και στους τυράννους, που επιδιώκουν να επιβάλουν τις ιδέες τους σε όλους τους άλλους με κάθε κόστος. 
Όπως αντιλαμβάνεστε, το μυθιστόρημα «έχει απ’ όλα»: έρωτα, φιλοδοξίες, ανταγωνισμούς, κατασκοπία εποχής, φιλίες και προδοσίες, πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες και όλα αυτά γραμμένα με τρόπο που ο συγγραφέας δεν παίρνει θέση και παραμένει ως παρατηρητής, περιγράφοντας με ενάργεια χαρακτήρες και καταστάσεις και εξηγώντας το περιβάλλον της εποχής ταξιδεύοντας τον αναγνώστη και στο χώρο και στο χρόνο.