27/9/18

Τι θα πει ο κόσμος – What will people say

Μία ταινία που εξετάζει τη δύσκολη σχέση πατέρα και κόρης, στο πλαίσιο των παραδοσιακών αξιών των Πακιστανών μεταναστών, με φόντο την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που ζει με τους γονείς της στη Νορβηγία και συγκρούεται μαζί τους, διότι δεν μπορεί να συμπεριφερθεί όπως τα κορίτσια της ηλικίας της σ’ αυτή τη Σκανδιναβική χώρα. 

Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης, που βασίζεται στα βιώματα της σκηνοθέτριας, η οποία –όπως δηλώνει- όταν ήταν 14 χρονών, η οικογένειά της την απήγαγε και την ανάγκασε να ζήσει για ενάμισι χρόνο στο Πακιστάν. 
Η Ιράμ Χακ της οποίας το επιτυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο «I Am Yours» ήταν η επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για Ξενόγλωσσο Όσκαρ, σ’ αυτή την ταινία αντιμετωπίζει με ευαισθησία, πολύπλοκους και διχασμένους, ανάμεσα στην ελευθερία και την παράδοση, χαρακτήρες και καταφέρνει μέσα από τη σχέση γονέων και κοπέλας αλλά και τη σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμικών αντιλήψεων, να αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ των γενεών, αλλά και το μήνυμα περί του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποφυγή της ενδοοικογενειακής βίας.
Σκηνοθετικά αποφεύγεται το μελόδραμα, ενώ και η εκφραστική ερμηνεία της Μαρία Μοζντάχ μαγνητίζει το θεατή. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/9/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Ιράμ Χακ 
Παίζουν: Μαρία Μοζντάχ, Αντίλ Χουσαΐν 
Σύνοψη: H δεκαεξάχρονη Νίσα ζει διπλή ζωή. Στο σπίτι, με την οικογένειά της, είναι η τέλεια Πακιστανή κόρη. Έξω, παρέα με τους φίλους της, είναι μια συνηθισμένη Νορβηγίδα έφηβος. Όταν ο πατέρας της την ανακαλύπτει στο κρεβάτι με το φίλο της, οι δύο κόσμοι της Νίσα συγκρούονται βίαια. Οι γονείς της αποφασίζουν να την τιμωρήσουν για παραδειγματισμό: την απαγάγουν και την πάνε στο Πακιστάν για να μείνει εκεί με συγγενείς της οικογένειας. Σε μια χώρα που της είναι τελείως ξένη, η Νίσα αναγκάζεται να προσαρμοστεί στην κουλτούρα των γονιών της.
Διανομή: Feelgood