23/8/18

Ο πεταλούδας - Papillon

Remake της ομότιτλης ταινίας του 1973 με τους Στιβ Μακ Κουίν και Ντάστιν Χόφμαν, το Papillon μοιραία γίνεται και συγκρίσιμο, διότι «Ο πεταλούδας» του Φράνκλιν Σάφνερ υπήρξε ένα εμβληματικό και αξεπέραστο φιλμ, τόσο σκηνοθετικά όσο και από άποψη των συγκλονιστικών ερμηνειών των δύο πρωταγωνιστών του (που προβάλλεται ταυτόχρονα αυτές τις μέρες σε διανομή της Bibliotheque) Υπήρχε ένα βάθος χαρακτήρων σ’ εκείνη την ταινία.των 5 αστέρων.

Ο Πεταλούδας (τον αποκαλούσαν έτσι λόγω ενός τατουάζ πεταλούδας που είχε πάνω του) είχε ένα πάθος για τη γυναίκα που αγαπούσε και για τη ζωή, επειδή του την είχαν στήσει και καταδικάστηκε ισόβια και αισθανόταν παγιδευμένος. Αυτό δε το πάθος, ήταν που τον κράτησε ζωντανό παρά την απομόνωση και τις όποιες κακουχίες που υπέστη. Από την άλλη, ο ισοβίτης και «λεφτάς» Ντεγκά, καλομαθημένος και μαθημένος να μεταφράζει τα πάντα σε χρήμα, είδε από την πρώτη στιγμή τον Πεταλούδα σαν μια ισχυρή επένδυση (επειδή τον προστάτευε και θα του εξασφάλιζε μια απόδραση). Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, που όμως έγιναν φίλοι κάτω από ακραίες καταστάσεις και πέρα από συμφέροντα.
Ταινία φυλακής λοιπόν, το φετινό Papillon αλλά άνευρη, στατική και ρηχή, παρά την κλειστοφοβική (καμιά φορά) ατμόσφαιρα και τη σκληρότητα ορισμένων σκηνών, ενώ οι δύο πρωταγωνιστές έμοιαζαν να προσπαθούν να μιμηθούν τους προκατόχους τους. Ο Τσάρλι Χάναμ τον Στιβ Μακ Κουίν (Πεταλούδα) και ο Ραμί Μαλέκ τον Ντάστιν Χόφμαν (Ντεγκά).
Να σημειώσω ότι και η ταινία του Φράνκλιν Σάφνερ (ο οποίος είχε ξεκινήσει και το θρύλο του Πλανήτη των Πιθήκων) είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες (151’), αλλά δεν ήταν βαρετή, όπως το φετινό Papillon (133’).
)Κριτική μου για το myFilm, συμπληρωμένη ελάχιστα για τη σύγκριση των δύο ταινιών)
INFO
Προβάλλονται και οι δύο ταινίες από 23/8/18
Είδος: Περιπέτεια / Δράμα / Μυστηρίου  
Σκηνοθεσία: Μάικλ Νόερ 
Παίζουν: Ραμί Μάλεκ, Τσάρλι Χάνα, Ιβ Χιούσον, Τόμι Φλάναγκαν  
Βασισμένη στα αυτοβιογραφικά  Best seller “Papillon” και  “Banco," η ταινία ακολουθεί την επική ιστορία του  Χένρι ενός διαρρήκτη Χρηματοκιβωτίων του παριζιάνικου  υποκόσμου, ο οποίος κατηγορείται άδικα  για έναν φόνο και τελικά καταδικάζεται σε ισόβια για να εκτίσει την ποινή του σε ένα ξακουστό σωφρονιστικό ίδρυμα που βρίσκεται στο «Νησί του Διαβόλου». Αποφασισμένος να ξανακερδίσει την ελευθερία του ο Πεταλούδας συμμαχεί με έναν ιδιόρρυθμο παραχαράκτη που με αντάλλαγμα την προστασία του, προσφέρεται να χρηματοδοτήσει την απόδραση του Πεταλούδα.
Διανομή: Spentzos Film