23/8/18

Borg McEnroe Όλα για τη δόξα - Borg McEnroe

Η ταινία του Γιάνους Μετς, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, είναι ένα ψυχολογικό πορτρέτο της φιλοδοξίας δύο διάσημων παικτών τένις του ’80, των Μποργκ και ΜακΕνρό και της ανάγκης τους να είναι συνεχώς πρώτοι και να έχουν την εκτίμηση και την αγάπη των γύρω τους. 
Ο Σουηδός Μπγιορν Μποργκ (τον υποδύεται ο Σβέριρ Γκούντνασον), όταν αρχίζει η ταινία παρουσιάζεται ως ο ορισμός του ψύχραιμου παίκτη με την υπολογισμένη τακτική και την αλάνθαστη αποτελεσματικότητα.
Από την άλλη, ο Αμερικανός ΜακΕνρό (Σάια ΛαΜπαφ) εμφανίζεται ως ένας ζωηρός, υπερκινητικός άνθρωπος, που είχε γίνει διάσημος για τα ξεσπάσματά του, παρά για τις αξιόλογες ικανότητές του στο γήπεδο.
Ο Σουηδός σκηνοθέτης Γιάνους Μετς, έχει γυρίσει την ταινία έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του το «Οργισμένο Είδωλο» και με κοφτό μοντάζ και ρυθμό που θυμίζει θρίλερ, απεικονίζει με νεύρο μία, πράγματι, από τις σπουδαιότερες μάχες στην ιστορία του αθλητισμού, σε ένα άθλημα, που όπως αναφέρεται στην ταινία «είναι για λίγους και ευγενείς». Καταφέρνει δε, να κάνει ενδιαφέρουσα την ταινία του -ακόμα και για τους αμύητους στο τένις-  μέσα από τις περιγραφές των εκφωνητών των αγώνων, που ενώ πρέπει να είναι χαμηλόφωνοι, έρχονται στιγμές που νομίζεις ότι περιγράφουν ποδόσφαιρο. 
Υπάρχει νεύρο και τα δραματικά close up των πρωταγωνιστών, κάνουν μεγαλύτερη την ένταση. Τόσο, ο Σβέριρ Γκούντνασον, όσο και ο Σάια ΛαΜπαφ σε κερδίζουν με την εσωστρεφή βλέμματά τους και την εσωτερική τους δύναμη. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/8/18
Είδος: Δράμα / Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Γιάνους Μετζ 
Παίζουν: Σβέριρ Γκούντνασον, Σάια ΛαΜπεφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τούβα Νοβότνι 
Η ιστορία της μεγαλύτερης μονομαχίας στο τένις την δεκαετία του '80 μεταξύ του ήρεμου Björn Borg και του εκρηκτικού John McEnroe.
Καλοκαίρι 1980. Το πιο βροχερό καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες, δεν αποτρέπει δεκάδες χιλιάδες θεατές, από το να φτάσουν στο κεντρικό γήπεδο του Γουίμπλεντον, για να δουν τον νούμερο ένα παίκτη τένις παγκοσμίως, τον Σουηδό Μπγιορν Μποργκ (Σβέριρ Γκούντνασον), να κατακτά τον πέμπτο του τίτλο. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τους προβολείς: μόλις 24 χρονών, ο Μποργκ έχει φτάσει στα όριά του. Είναι εξαντλημένος σωματικά, εξουθενωμένος ψυχολογικά και υποφέρει από φοβερό στρες, λόγω της πίεσης που υφίσταται ως ο πρωταθλητής, που πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει γιατί θεωρείται ο κορυφαίος του κόσμου.
Διανομή: Rosebud21