25/8/18

«ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν» (*)

Τον περασμένο Απρίλιο όταν βρισκόταν στο Καστελλόριζο, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, θα την ανακοινώσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Από το Καστελλόριζο δηλαδή. Τελικά, κατά την προσφιλή του συνήθεια άλλα να λέει και άλλα να κάνει, την ανακοίνωσε από την Ιθάκη. Είπε δε στο δήμαρχό της, ότι η εικόνα από το νησί θα ταξιδέψει «σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου» και το video του διαγγέλματος θα γίνει viral. Κάτι σαν του Ομπάμα από την Ακρόπολη, δηλαδή.

Προηγουμένως είχε εκστομίσει με θράσος: «Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», ξεχνώντας ότι εδώ άλλοι έγιναν υπουργοί από… καταληψίες σχολείων και αφισοκολλητές. 
Επίσης, το πονηρό: «Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης», αφαιρώντας τα τρία χρόνια της δικής του διακυβέρνησης μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Προφανώς, δεν θεωρεί πρωτοφανές μια κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερή», να στηρίζεται σε ακροδεξιό κόμμα.
(Τώρα που το σκέφτομαι -και τα γράφω αυτά Τετάρτη πρωί- ο πρωθυπουργός ξέχασε να ευχαριστήσει τον συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, χάρη στον οποίο κρατήθηκε όρθιος και έφτασε μέχρι την Ιθάκη. Εκτός κι αν εννοούσε αυτόν και τους ΑΝΕΛ, όταν στο διάγγελμά του αναφερόταν στους ανθρώπους «που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά». Δεν ξέρω…)
Ενώ είπε και το κατηγορηματικό: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», εννοώντας ότι είναι βέβαιος πως θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Εκτός κι αν σκέφτεται να τις καταργήσει…
Όταν δε στην πρώτη του δημόσια μεταμνημονιακή βόλτα στο νησί, τον ρώτησε δημοσιογράφος καναλιού πώς αισθάνεται, του απάντησε ότι είναι «η πρώτη του περίπατος» (sic) και «έχει πολύ δρόμο μπροστά του». Δεν βαριέσαι, το σφάλλειν ανθρώπινον. Άλλωστε, όπως είπε και ο Βερναρδάκης, είναι μόνον 44 ετών. 
Τώρα εσύ θα νομίζεις, ότι θα πνεύσει άλλος άνεμος στη χώρα. Θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019 (όπως έχει ήδη υπογράψει ο κ. Κατρούγκαλος και το μισό υπουργικό συμβούλιο), θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο και θα ανέβουν οι μισθοί της νεολαίας που σήμερα «απασχολείται» με 350 ευρώ το μήνα. Μη βιάζεσαι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός τον Αύγουστο για «να μη χαλάσουμε τις διακοπές του κόσμου». 
Σκέψου τι σε περιμένει με τον ανασχηματισμό…
(*) Τελευταίος στίχος από την «Ιθάκη» του Καβάφη
(Για τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία, 25/8/2018)