Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

4/8/18

Άνθρωποι από μάρμαρο

Όταν μεγαλώνουμε και αρχίζουμε να ξεχνάμε λίγο, όσοι έχουμε κάποια εξοικείωση με την τεχνολογία χρησιμοποιούμε την εξής δικαιολογία: «Με τα δεδομένα τόσων ετών, ο σκληρός μου δίσκος άρχισε να κρασάρει», που σημαίνει αρχίζω να ξεχνάω πού το άκουσα ή το είδα αυτό.
Θυμάμαι λοιπόν ότι είχα διαβάσει κάπου (Ουμπέρτο Έκο ήταν; Νιλ Πόστμαν; Νόαμ Τσόμσκι;) πως εάν θέλεις να καταλάβεις ότι οι πολιτικοί όταν λένε κάτι δεν το πιστεύουν, ή πως όταν εκφράζουν τη συμπαράστασή τους ενώ κατά βάθος το μόνο που σκέπτονται είναι να τελειώνουν και με αυτή τη συνέντευξη, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις τον ήχο της τηλεόρασης και να παρακολουθείς τα μάτια τους.

Πρόσφατα, έκλεισα τον ήχο το βράδυ της Τραγωδίας, όταν συγκλήθηκε συντονιστικό όργανο να ενημερώσει τον πρωθυπουργό και προφανώς να λάβει καθοδήγηση. Παρακολούθησα λοιπόν τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μάλιστα είχαν καλέσει και το τηλεοπτικό συνεργείο. Τι θέατρο! Έκλεισα τον ήχο και την επομένη, στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Προσπαθήστε το κάποια στιγμή. Δεν χρειάζεται να έχετε σπουδάσει τη γλώσσα του σώματος. «Άνθρωποι από μάρμαρο», είχε δίκιο ο Αντρέι Βάιντα.
* * *
Πώς τα φέρνει η ζωή: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες, αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας “ασύμμετρες απειλές” και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη» (Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007).
* * *
Βρήκε την ώρα να τους επιπλήξει: «Η άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν, γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μια τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες» (Δήλωση του κ. Καμμένου στο BBC).
* * *
Δεν έχουμε δήλωση της κ. Δούρου, αλλά ίσως κάνει άλλη μια «μήνυση κατά παντός υπευθύνου». Δηλαδή κατά του εαυτού της, όπως έκανε μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Δεν ξέρω την πορεία εκείνης της μήνυσης, αλλά θα έχουμε νεώτερα και για τις δύο μαζί…
Δεν υπάρχει σωτηρία…
(Από τη μόνιμη στήλη μου στην Αμαρυσία 4/8/2018)