12/7/18

Κηδεία είναι, θα περάσει - Señor, dame paciencia

Στα χνάρια του γαλλικού φιλμ «Θεέ μου τι σου κάναμε;» (Qu' es -ce qu' on a fait au Bon Dieu?), του Φιλίπ Ντε Σοβερόν, που ήταν μια πραγματικά ξεκαρδιστική κωμωδία, σάτιρα της πολιτικής ορθότητας, βαδίζει αυτή η ισπανική παραγωγή (με αρχικό τίτλο «Θεέ μου, δώσε μου υπομονή»), που δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο στη γαλλική, εκτός ίσως από την τουριστική ανάδειξη των τόπων στους οποίους είναι γυρισμένη.

Τουριστική φωτογραφία, λαμπερά χρώματα (σε στυλ ταινιών Δαλιανίδη της δεκαετίας του ’60, με Λάσκαρη. Καραγιάννη, Βουτσά κλπ) και κωμικές καταστάσεις μέσα από πολιτικά, εθνικιστικά, θρησκευτικά, φυλετικά, ποδοσφαιρικά και άλλα σχόλια, που αφορούν αποκλειστικά τους Ισπανούς, τους Καταλανούς και τους Βάσκους.
Αν δεν προλάβατε να δείτε το γαλλικό «Θεέ μου τι σου κάναμε;» και έχετε αντοχές στο διδακτισμό μέσα από αφελείς συμβουλές και ισορροπίες, τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή τη γνήσια καλοκαιρινή ταινία. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/7/18
Είδος: Κωμωδία   
Σκηνοθεσία: Άλβαρο Ντίαθ Λορένθο
Παίζουν: Ρόσι Ντε Πάλμα, Χορδί Σάντσεθ, Αντρές Βελενκόσο, Εδουάρδο Καζανόβα, Μέγκαν Μοντανέρ, Σίλβια Αλόνσο 
Σύνοψη: Μετά τον αιφνίδιο θάνατο της γυναίκας του (Ρόσι ντε Πάλμα), ο Γκρεγκόριο (Χορδί Σάντσεθ), ένας γκρινιάρης συντηρητικός άντρας και φανατικός οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης πρέπει να εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία: ένα Σαββατοκύριακο με τα παιδιά τους και τους συντρόφους τους στο Σανλούκαρ, για να πετάξουν τις στάχτες της στο ποτάμι. 
Η κόρη του Σάντρα (Μέγκαν Μοντανέρ) είναι παντρεμένη με έναν Καταλανό και σκληροπυρηνικό οπαδό της Μπαρτσελόνα, που θέλει να στείλει το -αγέννητο ακόμα- εγγόνι του Γκρεγκόριο σε ένα δίγλωσσο καταλανο-αγγλικό σχολείο στη Βαρκελώνη. Η κόρη του Αλίσια (Σίλβια Αλόνσο) βγαίνει με έναν αναρχικό χίπη και ο γιος του Κάρλος (Εδουάρδο Καζανόβα), στον οποίο δεν μιλάει τους τελευταίους έξι μήνες από τότε που αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, καταφθάνει με τον Βάσκο μαύρο φίλο του. 
Αυτό το ταξίδι στον νότο της Ισπανίας θα δοκιμάσει στο έπακρο την ικανότητα αυτής της δυσλειτουργικής οικογένειας να συγχωρεί και να αποδέχεται το κάθε μέλος με τα ελαττώματα του. 
(Διανομή: Tanweer)