12/7/18

Αμπρακατάμπρα - Abracadabra

Ο αντισυμβατικός και ανατρεπτικός Ισπανός σκηνοθέτης Πάμπλο Μπεργκέρ  που μας είχε χαρίσει στο παρελθόν τη λυρική και εξαιρετική  Blancanieves (Χιονάτη), που ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για Ξενόγλωσσο Όσκαρ το 2013, επανήλθε με αυτό το ρετρό-ποπ φιλμ που θέλει να συνδυάζει στοιχεία δράματος, μαύρης κωμωδίας και φιλμ νουάρ.

Μια ταινία επενδεδυμένη με ήχους από τη δεκαετία του ’80 των Mike Oldfield, Steve Miller Band, 10cc, Camilo Sesto και μουσική rap από τη βασίλισσα του είδους La Zowi που συνδυάζονται μαζί με πρωτότυπη συμφωνική μουσική του Alfonso de Vilalonga και χρώματα φλούο, που έρχονται σε αντίθεση με όσα μας είχε συνηθίσει με τη «Χιονάτη» του.
Το ξεκίνημα σε προδιαθέτει για μια ταινία αρκούντως διασκεδαστική κατ’ αρχήν, με το θύμα του υπνωτισμού και μελλοντικό πρωταγωνιστή όσων παράξενων συμβαίνουν, τον Κάρλος, ο οποίος δουλεύει χρόνια στην οικοδομή, ζει και αναπνέει για τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ζηλιάρης, παρ’ όλο που δεν δίνει σημασία στην Κάρμεν του.  Μία νοικοκυρά από υποχρέωση, που νιώθει αόρατη της αρέσει ο χορός, αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί την τελευταία φορά που χόρεψε και ουσιαστικά βρίσκεται σε κατάθλιψη και δεν το ξέρει.
Δυστυχώς, η προσπάθεια συνδυασμού των στοιχείων που θέλει ο σκηνοθέτης (δράμα, ποπ, κωμωδία, μεταφυσική, σπλάτερ κλπ) σου δίνει την εντύπωση ότι είναι χωρίς στόχο και άνιση. Out of focus, για να το πούμε πιο ελληνικά. Κρίμα, διότι οι ερμηνείες είναι φιλότιμες και είναι το μόνο στοιχείο που σε κρατάει στο κάθισμα. (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/7/18
Είδος: Φαντασίας / Μαύρη κωμωδία
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Μπεργκέρ  
Παίζουν: Μαριμπέλ Βερντού, Αντόνιο Ντε Λα Τόρε, Πρισίλα Ντελγκάδο, Χαβιέ Αντόν, Χοσέ Μότα, Κουίμ Γκουτιέρεζ, Τζόζεπ Μαρία Που 
Σύνοψη: Η Κάρμεν ζει στα προάστια της Μαδρίτης με τον σύζυγο της Κάρλος. Εκείνη είναι μια συνηθισμένη νοικοκυρά, αφοσιωμένη στην οικογένεια της. Εκείνος είναι ένας εργάτης οικοδομών και οπαδός του ποδοσφαίρου που ζει και αναπνέει για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μια μέρα, όμως, η ρουτίνα θα σπάσει για πάντα. Στη δεξίωση του γάμου του Πέπε ξαδέλφου της Κάρμεν, ένας ερασιτέχνης υπνωτιστής, κάνει επίδειξη στο κοινό. Ζητά έναν εθελοντή και ο επιφυλακτικός Κάρλος αποδέχεται την πρόσκληση του. Το επόμενο πρωί ο Κάρλος αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα. Κάτι πήγε λάθος και τώρα ένα πνεύμα τον έχει στοιχειώσει. Τα ξαδέλφια ενώνουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν μία σουρεαλιστική έρευνα για να φέρουν τον Κάρλος πίσω, όσο η Κάρμεν αρχίζει να νιώθει μία αλλόκοτη έλξη για τον «νέο» της σύζυγο.
Διανομή: Feelgood