11/7/18

Χθες, σήμερα, αύριο - Ieri, oggi, domani

Μια άνιση σπονδυλωτή ταινία που ωστόσο κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην εποχή της, με τους κεντρικούς χαρακτήρες να βρίσκονται σε μεγάλα κέφια. Κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι τρεις αυτόνομες ιστορίες της ταινίας είναι η γυναίκα: ως μητέρα, ως κακομαθημένη σύζυγος και ως πόρνη.
Οι τρεις «ιδιότητες» υποσκάπτονται και παρωδούνται διακριτικά ενώ η Σοφία Λόρεν μεταμορφώνεται ιδανικά σε κάθε έναν από αυτούς τους ρόλους, αναδεικνύοντας το θηλυκό ως το ισχυρότερο φύλο. Ο Μαστρογιάνι υποδύεται με χαρακτηριστική άνεση τον σύζυγο, ή τον υποψήφιο εραστή, ή τον πελάτη. Η ερμηνεία του είναι εκείνη που καθορίζει το είδος της κωμωδίας και στις τρεις ιστορίες.
Μια ανάλαφρη κωμωδία ό,τι πρέπει για να ξεσκάσει κανείς (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/7/18
Είδος: Κωμωδία (1963) 
Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα, 
Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Σοφία Λόρεν, Αγκοστίνο Σαλβιέτι. 
Σύνοψη: Σπονδυλωτή ταινία, που απαρτίζεται από τρεις ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται σε τρεις Ιταλικές πόλεις: στη Νάπολη, η Αντζελίνα πουλά λαθραία τσιγάρα για να συντηρεί τον εαυτό της και τον άνεργο σύζυγο της, που της «χαρίζει» το ένα μωρό μετά το άλλο για να αποφύγει τη φυλακή. Στο Μιλάνο, η Άννα, μια σύζυγος της ψηλής κοινωνίας γίνεται έξω φρενών όταν ο νεαρός εραστής της, καταστρέφει το πολύτιμο καμπριολέ αυτοκίνητό της. Τέλος, μια πόρνη στη Ρώμη, με το εκρηκτικό της στριπτίζ ξετρελαίνει κυριολεκτικά, από πόθο, ένα νεαρό που προορίζεται για την εκκλησία. 
Διανομή: New Star