9/7/18

Ξένος ανταποκριτής - Foreign correspondent

Ένας κλασικός Χίτσκοκ πάνω σε ένα κλασικό σενάριο, στο οποίο ένας ανυποψίαστος άθελά του μπλέκεται σε μια περιπέτεια. Δύο στοιχεία που αναδεικνύουν τη μαεστρία του Χίτσκοκ να μετατρέπει ένα απλό σενάριο σε θρίλερ συνωμοσίας. 
Πρόκειται για μια ταινία αγωνίας και πλοκής με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του είδους: κατασκοπία, έγκλημα, έρωτα, πράκτορες και ίντριγκες. 

Να σημειωθεί ότι η ταινία έλαβε έξι υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Έχασε το βραβείο όμως από το άλλο εγχείρημα του σκηνοθέτη, της ίδιας χρονιάς, τη «Ρεβέκκα». Ο Άλμπερτ Μπάσερμαν υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου, έχασε επίσης το βραβείο από τον Γουόλτερ Μπρέναν νικητή για την ταινία «Ο λέων της Δύσεως» (The Westerner). Επίσης, για να μη μπερδευόμαστε η ταινία έχει προβληθεί στο παρελθόν με τους εξής τίτλους: «Πολεμικός ανταποκριτής», «Αγωνία» και «Πριν από τη θύελλα». (Κριτική μου για το myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/7/18
Είδος: Θρίλερ / Περιπέτεια (1940)
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παίζουν: Τζόελ Μακ Κρι, Άλμπερτ Μπάσερμαν, Λάρεν Ντέι, Χέρμπερτ Μάρσαλ, Τζορτζ Σάντερς
Σύνοψη: Ο δημοσιογράφος Τζόνι Τζόουνς (Τζόελ Μακ Κρι) στέλνεται στην Ευρώπη για να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες ενός σημαντικού «Οργανισμού για την Ειρήνη στην Ευρώπη» που συνεργάζεται με έναν Ειρηνιστή Ολλανδό πολιτικό. Επικεφαλής αυτού του Οργανισμού είναι ο Στίβεν Φίσερ (Χέρμπερτ Μάρσαλ), που είναι στην πραγματικότητα πράκτορας των εχθρών και ο οποίος προσπαθεί να εξοντώσει τον Ολλανδό.
Ο Τζόνι Τζόουνς, όμως, αντιλαμβάνεται την συνωμοσία και καταδιώκει τον Στίβεν Φίσερ σκοπεύοντας να πετύχει μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία και παράλληλα να κερδίσει την κόρη του κατασκόπου, που είναι αγνή στην ψυχή και πατριώτισσα 
Διανομή: Bibliotheque