25/7/18

«Ερωτευτείτε ανελεύθερα» του Παύλου Κουτρουμπά

Στην Ελλάδα της κρίσης έχει επιβληθεί σιωπηλά, «κοινή συναινέσει», μια ιδιότυπη Δικτατορία Τεχνοκρατών, το λεγόμενο «Κίνημα», με έργο να σώσει την οικονομία. Τα πάντα στη ζωή αποφασίζονται με βάση επιστημονικές μελέτες, στατιστικές και αλγορίθμους. Σύντομα, το όλο εγχείρημα ξεφεύγει και αποφασίζεται τεχνοκρατικά μέχρι και το θέμα του έρωτα και του γάμου. Ο έρωτας, στην προσπάθειά του να επιβιώσει και να παραμείνει ελεύθερος, θα δημιουργήσει τις πιο απίστευτες ιστορίες, μέσα από τις οποίες θα αναδυθούν οι πρώτοι βλαστοί αντίστασης στο «Κίνημα».

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του τελευταίου μυθιστορήματος «Ερωτευτείτε ανελεύθερα» του Παύλου Κουτρουμπά (εκδ. Περίπλους), για το οποίο ο συγγραφέας δηλώνει ότι «πρόκειται σαφώς για μια αλληγορία που αναδεικνύει την αντίφαση μεταξύ της ουσιαστικής εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και των μεθόδων που επιλέγονται για να επιτευχθεί αυτό».
Γύρω από αυτή την αλληγορία, παρακολουθούμε τον αγώνα και τις εσωτερικές ανησυχίες του Νίκου ενός νέου άνδρα, λέκτορα του Πανεπιστημίου, ο οποίος πέραν του γεγονότος ότι αμφισβητεί το Κίνημα και τις πολιτικές του, ερωτεύεται μια φοιτήτριά του, τη Δανάη, την οποία το Κίνημα έχει βάλει στο μάτι και εξαιτίας μιας έκθεσης που συντάσσει γι’ αυτήν, διώκεται με δυσμενή μετάθεση και αλλαγή επιστημονικού αντικειμένου.
Πράγματι, στο πρώτο μέρος του αλληγορικού αυτού μυθιστορήματος, ο αναγνώστης στις αναφορές του συγγραφέα για τον τρόπο που κυβερνά το Κίνημα, θα αναγνωρίσει πολλά στοιχεία από τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνικο-πολιτική καθημερινότητα, ενώ στο δεύτερο και τρίτο μέρος παρακολουθεί την ερωτική σχέση του Νίκου και τα διλλήματα που αντιμετωπίζει από το δεσμό του με τη Δανάη, όταν μάλιστα στη ζωή του μπαίνει και μια παλιά του φίλη, η Φαίη, που προσπαθεί να αναθερμάνει τη σχέση τους.
Ο συγγραφέας, με φόντο την οικογένεια του Νίκου, τη δράση του και το δεσμό του, θίγει θέματα όπως η ελευθερία της σκέψης, η ηθική εξόντωση των διαφωνούντων, η αναξιοκρατία των ανελεύθερων καθεστώτων και η αναίρεση κάθε ηθικής, θυμίζοντάς μας με πολύ απλά λόγια, αυτό που υποστηρίζουν στη μελέτη τους «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες», οι Steven Levitsky και Daniel Ziblatt (πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ), οι οποίοι υποστηρίζουν πως «στην εποχή μας οι δημοκρατίες δεν τελειώνουν πλέον με μια επανάσταση, ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ένα κίνημα, ή έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά μέσω της αργής, σταδιακής αποσάθρωσης πολιτικών κανόνων που ισχύουν χρόνια, αλλά και της σταθερής αποδυνάμωσης των θεσμών, όπως η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ».

Συνολικά, το «Ερωτευτείτε ανελεύθερα» του Παύλου Κουτρουμπά είναι μια πρωτότυπη προσέγγιση των εμμέσων δικτατοριών και μια ενδιαφέρουσα ιστορία αγάπης.