28/6/18

Δέκα ύποπτοι για φόνο – Crooked house

Βασισμένη σε ένα σχετικά άγνωστο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι (το «Αράχνες στη σοφίτα», που κυκλοφόρησε το 1949), η ταινία αυτή θεωρώ ότι είναι ίσως η καλύτερη από όσες έχουμε δει και όχι μόνο λόγω του τελείως ανατρεπτικού φινάλε της (για την εποχή στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημα), όσο για τη γενική ατμόσφαιρα της ταινίας, την απεικόνιση της εποχής καθώς και τις ερμηνείες.

Ο σκηνοθέτης Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ προκειμένου να δικαιολογήσει το φινάλε, δεν χρησιμοποίησε την εποχή του 1947 που διαδραματίζεται η υπόθεση στο βιβλίο, αλλά τη μετέφερε στο 1957, λίγο μετά την κρίση της διώρυγας του Σουέζ που τότε ταλαιπωρούσε τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ο κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα μιας τεράστιας πολιτισμικής ανατροπής, γεννιόταν το ροκ εν ρολ και διαμορφώνονταν μια νέα διαφορετική εφηβική κουλτούρα. Έτσι, η σύγκρουση των γενεών, που υπάρχει στο μυθιστόρημα, μπορούσε να δικαιολογηθεί καλύτερα στην ταινία. 
Δύο άλλα στοιχεία, που ιντριγκάρουν τον θεατή, είναι ότι το βασικότερο πρόσωπο της υπόθεσης, ο πολυεκατομμυριούχος Έλληνας Αριστείδης Λεωνίδης (το θύμα) δεν εμφανίζεται ποτέ, ούτε καν σε flashback, ενώ ο Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ κάνει πολύ συχνές λήψεις contre-plongée, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα υποβλητική ατμόσφαιρα και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις πολυτελείς και ζωγραφισμένες με περίτεχνα σχέδια οροφές των χώρων του πύργου. Άλλο θέμα βέβαια, ότι μιμείται έτσι τον Όρσον Γουέλς στην ταινία του «Πολίτης Κέιν» (νομίζω, ήταν η πρώτη στην ιστορία του σινεμά, που δείχνει οροφές).
Η δράση εξελίσσεται αργά, με τον τρόπο που εξελίσσονται σχεδόν όλες οι «ανακριτικές» ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι και κορυφώνεται προς το τέλος με τις σχετικές αποκαλύψεις και με τις ερμηνείες όλων των συντελεστών να έχουν συμβάλλει προηγουμένως στην ατμόσφαιρα αγωνίας του φιλμ.
(Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/6/18
Είδος: Αστυνομική / Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ 
Παίζουν: Γκλεν Κλόουζ, Τέρενς Σταμπ, Κριστίνα Χέντρικς, Τζίλιαν Άντερσον, Τζούλιαν Σαντς, Στέφανι Μαρτίνι, Κρίστιαν ΜακΚέι, Ονόρ Κνίφσι 
Αγγλία, τέλη της δεκαετίας του 1950. Ο Αριστείδης Λεωνίδης βρίσκεται νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες. Μετανάστης από την Ελλάδα, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια τεράστια περιουσία και μια οικογένεια στην οποία συμπεριφερόταν ως ο απόλυτος πατριάρχης. Η εγγονή του, η Σοφία, προσλαμβάνει τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, πρώην εραστή της, με πατέρα σημαίνον πρόσωπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να πάει στην οικογενειακή έπαυλη και να ερευνήσει την υπόθεση. Όταν καταφτάνει στην έπαυλη, ο Τσαρλς ανακαλύπτει τρεις γενιές της δυναστείας Λεωνίδη και μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα πικρίας, δυσαρέσκειας και ζήλιας. Σε ένα σπίτι γεμάτο με κίνητρα, ενδείξεις και ύποπτους, θα μπορέσει να βρει τον δολοφόνο πριν εκείνος «χτυπήσει» ξανά;
Διανομή: Seven Films