18/7/13

Μια πράσινη ιστορία (A green story)

A Greek story
Μόνο με άλλες δύο ταινίες μπορώ να συγκρίνω την «Πράσινη ιστορία» και εκείνες λόγω του ιδίου, εν ευρεία εννοία,  θέματος: του Έλληνα που μεγαλουργεί στο εξωτερικό, με τον ιδρώτα του προσώπου του και με το σταυρό στο χέρι, του οικογενειάρχη, εργατικού, ηθικού και αδέκαστου.
Οι ταινίες αυτές είναι «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή και «Παπαδόπουλος και Σια», η πρώτη «εποχής» και η δεύτερη «σύγχρονη», όπως σύγχρονη είναι και η «Πράσινη ιστορία» (που την κατατάσσω δεύτερη μετά τους Παπαδόπουλους), η οποία όμως ξεκινάει από τον πόλεμο του ‘40 στην Κρήτη, όπου ο πρωταγωνιστής σε παιδική ηλικία ζει τον πόλεμο από κοντά, βλέπει την… «καλοσύνη» των Γερμανών, που επιστρέφουν τον κρατούμενό τους και ετοιμοθάνατο πατέρα του, στον παππού του για να τον θάψει στο χωριό και μετά φεύγει για τις ΗΠΑ, όπου εκμεταλλευόμενος τις ευκαιρίες (μη ξεχνάμε και το Land of Opportunity της φίλης υπερδύναμης) δημιουργεί οικογένεια και μια μεγάλη βιομηχανία οικολογικών απορρυπαντικών, που αντιστέκεται στις σειρήνες της διαφθοράς και εξαπάτησης των καταναλωτών.
Όλα ρόδινα και όλα προβλέψιμα. Ρομαντικές εικόνες, αναμνήσεις, απαλή μουσική, σκηνοθετικό ύφος επίπεδο, σενάριο πλήρες διδαγμάτων, κατάλληλο για εκπαίδευση μεταναστών και γενικά ταινία κατάλληλη για προβολή όπου ελληνισμός (Αυστραλία, Γερμανία, ΗΠΑ κλπ). Για ερμηνείες δεν συζητάμε.
Αυτή την εποχή, οι Έλληνες χρειαζόμαστε κάποιες τονωτικές ενέσεις εθνικής υπερηφάνειας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μας τις κάνει αυτή η ταινία, μας πεθαίνει από υπερδοσολογία.
Με πιο συγκρατημένο σενάριο, καλύτερες ερμηνείες και λιγότερο πομπώδες ύφος, η ταινία θα μπορούσε να αποσπάσει το χειροκρότημα του κοινού στην Ελλάδα, χωρίς όμως ειρωνικά χαμόγελα.
Υπόθεση: Ο Ευτύχιος Βλαχάκης έφυγε από την Ελλάδα πριν από πενήντα χρόνια με ελάχιστα χρήματα και έφτασε στην Αμερική με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Εκεί κατάφερε όχι μόνο να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο, αλλά και να δημιουργήσει την πανίσχυρη και διακεκριμένη Earth Friendly Products, έναν κολοσσό που παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά. Η ιστορία επικεντρώνεται στο σήμερα και παρακολουθεί τον γνωστό πια ως Βαν Βλαχάκη (Ed O’Ross), που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ του απομένουν μερικοί μήνες ζωής. Ο πρωταγωνιστής θυμάται τα πρώτα του βήματα, όταν ήταν ακόμα ένας φτωχός μετανάστης τη δεκαετία του ’50 (George Finn) και αποφασίζει να κλείσει μια οικονομική συμφωνία που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.
Σκηνοθεσία: Νίκα Αγιασβίλι
Με τους: Εντ Ο' Ρος, Μάλκολμ Μακντάουελ, Σάνον Ελίζαμπεθ, Λούις Μάντιλορ, Αναμπέλα Σιόρα, Τζορτζ Φιν, Ρότζερ Μπαρτ, Μπίλι Ζέιν
Προβάλλεται από 18/7/13 
(Κριτική μου στο myFilm)