14/9/20

Project Power

Η ιστορία ξεκινά με μια τυπική καταδίωξη από αυτές που βλέπουμε κατά κόρον στις τυπικές επίσης ταινίες δράσης, μόνον που αυτή τη φορά ο διώκτης (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) κυνηγάει έναν άνθρωπο-διάφανο που παίρνει το χρώμα του περιβάλλοντος που διασχίζει και άρα χάνεται εύκολα. Ωραία, λες. Θα δούμε μια ταινία με υπερήρωες που δεν ανήκει στις γνωστές κόμικ εταιρείες. Αποκτά δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν διαπιστώνεις ότι η συνέχεια δεν έχει να κάνει με υπερήρωες, αλλά με ένα χάπι που όποιος το καταπίνει αποκτά υπερδυνάμεις μόνο για πέντε λεπτά. 
Καλή ιδέα φαίνεται, όταν μάλιστα οι δυνάμεις αυτές είναι άγνωστες: Γίνεται αόρατος; Γίνεται ιπτάμενος; Αποκτά τεράστια μυϊκή δύναμη; Φλέγεται ολόκληρος και στο πέρασμά του λειτουργεί σαν βόμβα ναπάλμ; Δεν γνωρίζει τίποτα. Παίρνει το χάπι, περιμένει λίγο και ύστερα μπορεί να εκπλαγεί από ευχάριστα έως δυσάρεστα. Τόσο ο ήρωας, όσο και ο θεατής.
Το θέμα από εκεί και πέρα, χάνεται στους διαδρόμους του λαθρεμπορίου, διότι το χάπι αυτό πέφτει στα χέρια αστυνομικού που ελέγχει το λαθρεμπόριο και η ιστορία ξεφεύγει από του ηρωισμούς και εξελίσσεται σε κλασική ιστορία διακίνησης με νονούς, βαποράκια, εκβιαστές, ηθικούς και ανήθικους αστυνομικούς και όλα εκείνα τα κλισέ που έχεις βαρεθεί από τις ταινίες του είδους. Η διαφορετικότητα βρίσκεται στην ανεξέλεγκτη επίδραση του χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό και στο πώς αυτή αντιμετωπίζεται όταν ο ήρωας… δεν τη χρειάζεται τόσο δραστική.
Η σκηνοθεσία πιστή στα στερεότυπα του είδους δεν σε αφήνει να ξαπλώσεις ήρεμα στον καναπέ σου και οι ερμηνείες δεν είναι κακές. Ο Τζέιμι Φοξ υποδύεται έναν πρώην στρατιωτικό που προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα και ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ υποδύεται τον αστυνομικό που κάνει χρήση του χαπιού (η υπηρεσία του το γνωρίζει αλλά κάνει τα στραβά μάτια μιας και του δίνει δύναμη που του είναι χρήσιμη) και έχει εντολή να διεισδύσει στην οργάνωση που διακινεί τα χάπια ενώ η Ντομινίκ Φίσμπακ είναι αυτό που λέμε στα φιλμ νουάρ, η μοιραία γυναίκα της υπόθεσης.
Το μίγμα δεν είναι αδιάφορο, αλλά δεν ξετρελαίνει κιόλας. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Επιστημονική φαντασία, Αστυνομική, Δράσης (113΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Χένρi Τζούστ & Άριελ Σούλμαν
Παίζουν: Τζέιμι Φοξ, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Ντομινίκ Φίσμπακ
Σύνοψη: Όταν στις πιάτσες της Νέας Ορλεάνης κυκλοφορεί ένα χάπι που χαρίζει ανεξέλεγκτες δυνάμεις για πέντε λεπτά σ’ αυτόν που το καταπίνει, ένας αστυνομικός-χρήστης με μια έφηβη dealer και έναν πρώην στρατιωτικό αναλαμβάνουν δράση να ανακαλύψουν αυτούς που το παρασκευάζουν και το διακινούν.
Προβάλλεται στο Netflix