15/9/20

Η Ιουλιέτα των πνευμάτων - Giulietta degli spiriti

«Παραμύθι για ενήλικες», το αποκάλεσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και πράγματι είναι. Πρόκειται για ένα καλειδοσκόπιο οπτικών θαυμάτων το οποίο επενδύεται από την απολαυστική μουσική του Νίνο Ρότα.


Η Ιουλιέτα (την οποία υποδύεται η σύζυγος του σκηνοθέτη Τζουλιέτα Μασίνα) είναι μια 40χρονη όμορφη, πνευματώδης και ταυτόχρονα αφελής γυναίκα. Τα οράματα, οι αναμνήσεις και ο μυστικισμός τη βοηθούν να βρει τη δύναμη να χωρίσει τον άντρα της, ο οποίος την απατάει.
Η ταινία διαφημίζεται ως η πρώτη έγχρωμη ταινία του Φελίνι και πραγματικά υπάρχει ένα πανηγύρι χρωμάτων, μια πανδαισία που χάρη στη φωτογραφία Gianni Di Venanzo, διαθέτει ένα ύφος που δεν κρατάει τίποτα από τις προηγούμενες επιτυχίες του σκηνοθέτη… εκτός από τον ονειρικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε ότι  σηματοδότησε την αρχή της παρακμής του.
Απουσιάζει ο νεορεαλισμός του «Λα Στράντα» (1954) και του «Ντόλτσε Βίτα» (1959), η μαγεία του «8 ½» (1963) και μετέπειτα του «Amarcord» (1974).
Η Ιουλιέτα, είναι μια κυρία της ανώτερης αστικής τάξης, που περνά πληκτικά (και αυτό φαίνεται στο θλιμμένο βλέμμα της Τζουλιέτα Μασίνα) το καλοκαίρι στη βίλα της και αποφασίζει να οργανώσει ένα πάρτι για την επέτειο του γάμου της με το δημοσιοσχεσίτη Τζιόρτζιο. Το πάρτι, θα φέρει στην επιφάνεια την κρίση ταυτότητας που την βασανίζει, μιας και είναι μεγαλωμένη με θρησκευτικές και συντηρητικές αρχές.
Η κρίση ταυτότητας και το προσωπικό της δράμα από τις υποψίες της ότι ο Τζιόρτζιο την απατά, την φέρνουν πιο κοντά στην γειτόνισσά της Σούζυ (Σάντρα Μίλο), η οποία έχει διαμορφώσει το σπίτι της σ’ έναν ερωτικό παράδεισο. Τι να το κάνεις όμως; Τα ταμπού της και αυτά που ζει με τη γειτόνισσα, την οδηγούν σε όνειρα που δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει από την πραγματικότητα, οπότε φτάνει στην τρέλα.
Ελέχθη ότι η «Ιουλιέτα των πνευμάτων» είναι μια προσωπική ταινία του Φελίνι που εκείνη την εποχή περνούσε μια κρίση με την Τζουλιέτα του και γι’ αυτό της χάρισε αυτή την ταινία. Δεν ξέρω. Ξαναείδα μετά από χρόνια, αυτή την τεχνικολόρ ταινία του Φελίνι (που αναμφίβολα είναι μια κατηγορία μόνος του) φρεσκαρισμένη ψηφιακά και αυτό που μπορώ να γράψω σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα διεισδυτικό ψυχογράφημα που δεν σε ψυχοπλακώνει λόγω χρώματος και φωτογραφίας. Απολαυστική. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/9/2020
Είδος: Κοινωνική, Δράμα (137΄)
Χώρα: Ιταλία (1965)
Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι
Παίζουν:  Τζουλιέτα Μασίνα, Σάντρα Μίλο, Μάριο Πίσου
Σύνοψη: Η Ιουλιέτα είναι μια 40χρονη όμορφη, πνευματώδης κι αφελής γυναίκα. Τα οράματα, οι αναμνήσεις και ο μυστικισμός τη βοηθούν να βρει τη δύναμη να χωρίσει τον άντρα της, ο οποίος την απατάει.
Διανομή: Neo Films