20/8/20

Μαρία Κιουρί: Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο - Radioactive

Η Ρόζαμουντ Πάικ υποδύεται την Μαρία Κιουρί, τη γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο, σ’ αυτή τη βιογραφική ταινία της Μαριάν Σατραπί (που αν θυμάμαι καλά μας είχε χαρίσει πριν πολλά χρόνια το εμπνευσμένο και σχεδόν αυτοβιογραφικό animation «Περσέπολις») και στην κυριολεξία κλέβει την παράσταση υποδυόμενη ένα σκληρό και ταυτόχρονα ευάλωτο χαρακτήρα.
Εκείνον της γυναίκας που προσπάθησε σιγά-σιγά να καθιερωθεί στη συνείδηση της επιστημονικής κοινότητας με το έργο της και να αναγνωριστεί δίπλα στον άντρα της ζωής της τον Πιέρ και όχι απλά να μοιραστεί μαζί του την αναγνώριση. Της γυναίκας που καταφέρνει να ξεπεράσει τον τραγικό του θάνατο και να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της εποχής μέσα από τις γνώσεις της κόρης της.
Η ταινία, παρά τη συγκλονιστική ερμηνεία της πληθωρικής Ρόζαμουντ Πάικ, στο πρώτο μέρος αναλώνεται στις επιστημονικές συζητήσεις των δύο βασικών χαρακτήρων: της πολωνής μετανάστριας Μαρίας Σκλοντόφσκα και του Πιέρ Κιουρί, που γνωρίζονται και καταλαβαίνουν ότι θα γίνουν το ιδανικό ζευγάρι, επιστημονικά και κοινωνικά. 
Το δεύτερο μέρος, «ανεβάζει στροφές» όταν πλέον το ζευγάρι ανακοινώνει τις ανακαλύψεις του και ενώ η ιστορία κυλά γραμμικά, η σκηνοθέτρια παρεμβάλλει σκηνές –ακόμα και από το μέλλον- που έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς των δύο επιστημόνων οι οποίοι βραβεύονται με Νόμπελ και θεωρούν ότι η ραδιενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς. Ενώ, ο Πιερ Κιουρί δέχεται το Νόμπελ στη Στοκχόλμη το 1903, βλέπουμε το Ένολα Γκέι να ετοιμάζεται να ρίξει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα το 1945. Ή την εξίσου τραγική σκηνή της δοκιμής της ατομικής βόμβας στην έρημο Νεβάδα, όπου έχει κατασκευαστεί ένα χωριό με κατοίκους κούκλες («ντυμένες και με ακριβά ρούχα», όπως σχολιάζουν οι στρατοκράτες), προκειμένου να μελετηθούν οι συνέπειες της ατομικής έκρηξης. Περιστατικά που τονίζουν έμμεσα τις «κακές» συνέπειες των ερευνών της. 
Αρκετά καλός δίπλα στην Ρόζαμουντ Πάικ είναι και ο Σαμ Ράιλι στο ρόλο του γάλλου επιστήμονα Πιέρ Κιουρί, αλλά κι αυτός ως κινηματογραφικός χαρακτήρας δεν βοηθάει στο να καταλάβουμε καλύτερα το βιογραφικό αυτής της μεγάλης επιστήμονος.
Η αυθεντικότητα των κοστουμιών και η ατμοσφαιρική φωτογράφηση της εποχής, δεν βοηθούν σημαντικά την ταινία, η οποία εν κατακλείδι δεν προβάλλει εντυπωσιακά την πραγματικά τεράστια προσωπικότητα της Μαντάμ Κιουρί.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Αισθηματική  (109΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγαρία (2019)
Σκηνοθεσία: Μαριάν Σατραπί 
Παίζουν: Ρόζαμουντ Πάικ, Σαμ Ράιλι, Ανερέν Μπαρνάρ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Κάθριν Πάρκινσον, Σίαν Μπρουκ, Άνια Τέιλορ Τζόι  
Σύνοψη: Ένα ταξίδι στη ζωή της θρυλικής Μαρίας Κιουρί, στις παθιασμένες σχέσεις της, στις επιστημονικές καινοτομίες της και στις συνέπειες αυτών για τον κόσμο ολόκληρο. Η γνωριμία της με τον επίσης επιστήμονα Πιερ Κιουρί, ο γάμο τους και η ανακάλυψη του ραδίου που άλλαξε την επιστήμη για πάντα. Μία ταινία αφιερωμένη στην ευφυία των Κιουρί που άλλαξε τον κόσμο και τους οδήγησε όχι μόνο στο Βραβείο Νόμπελ αλλά και στην παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.
Διανομή: Spentzos Film