27/8/20

Τιμώμενος επισκέπτης – Guest of honour

Ο Ατόμ Εγκογιάν (Exotica, Ararat), του οποίου αγαπημένα θέματα είναι η αναζήτηση της ταυτότητας του ατόμου, οι οικογενειακές ρίζες και οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα, στον «Τιμώμενο Επισκέπτη» θυμάται τις δικές του κινηματογραφικές ρίζες (σκηνοθέτησε το 1987 και 1988 δύο επεισόδια της σειράς μυστηρίου Alfred Hitchcock Presents και το 1989 ένα επεισόδιο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας The Twilight Zone) και δημιουργεί ένα φιλμ χαρακτήρων, που μπορείς να το κατατάξεις και στα ψυχολογικά θρίλερ.

Η ταινία ξεκινά με τον ιερέα Γκρεγκ (που τον υποδύεται λιτά ο Λιούκ Γουίλσον) να συναντιέται με την Βερόνικα (υπέροχη η Λαίσλα Ντε Ολιβέιρα) κόρη του Τζιμ (εξαιρετικός ο Ντέιβιντ Θιούλις) ενός επιθεωρητή υγείας, ο οποίος έχει πεθάνει και ο πατήρ Γκρεγκ που θέλει να εκφωνήσει τον επικήδειο ζητά πληροφορίες από την κόρη του. «Αν και δεν ερχόταν στην εκκλησία μας, θα πρέπει να ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος», λέει ο ιερέας στην όμορφη Βερόνικα, η οποία παραδέχεται ότι ήταν σημαντικός, αλλά «με το δικό του τρόπο». 
Έτσι αρχίζει ένα flashback που ο θεατής ανυποψίαστος ακόμα, θεωρεί ότι θα δει ένα «βιογραφικό» του Τζιμ που ήταν κατά βάση ένας τυπικός, σχολαστικός και αυστηρός επιθεωρητής καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο οποίος μπορούσε να είναι επιεικής όταν επισκεπτόταν εστιατόρια ως πελάτης. 
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Μέσα από τις αναμνήσεις της Βερόνικα, όπως τις αφηγείται στον ιερέα προκύπτει ότι η ίδια υπήρξε κάποτε δάσκαλος μουσικής σε γυμνάσιο, πήγε στη φυλακή για ένα έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης που δεν διέπραξε, αποδέχθηκε όμως την ενοχή για να τιμωρήσει τον εαυτό της, για ένα άλλο αμάρτημα που είχε διαπράξει όταν ήταν μικρότερη, το οποίο όμως οφειλόταν σε μια παρανόηση μιας κατάστασης που αφορούσε τον πατέρα της και τη μητέρα της. 
Ο ιερέας την ακούει με προσοχή. Το παρελθόν ξεδιπλώνεται αργά και βασανιστικά για το θεατή, ο οποίος πλέον δεν ξέρει τι να περιμένει παρακολουθώντας την παιδική ηλικία της Βερόνικα, τη διδασκαλική της καριέρα, τις ερωτικές φαντασιώσεις των μαθητών της (πολύ νέα και όμορφη δασκάλα), τη ζωή της στη φυλακή και τη ζωή του πατέρα της, ο οποίος έχει συγκεκριμένους λόγους να είναι αφοσιωμένος στη δουλειά του και έχει επίσης και ένα μεγάλο καημό: γιατί η κόρη του παραμένει στη φυλακή και δεν κάνει χρήση, ούτε της επιείκειας του νόμου να βγει νωρίτερα μετά από λίγα χρόνια ποινής.
Πέραν των εξαιρετικών ερμηνειών, με πρώτη εκείνη του Ντέιβιντ Θιούλις (συζύγου, πατέρα, επιθεωρητή) και μοιραίου χαρακτήρα στο φιλμ, υπάρχει και το στοιχείο των ενοχών. Όλοι οι χαρακτήρες του φιλμ γνωρίζουν κάτι παραπάνω, το οποίο αποκαλύπτουν σταδιακά μέχρι το φινάλε της ταινίας.
Ο Ατόμ Εγκογιάν μπορεί να μην έχει κάνει το αριστούργημα της ζωής του, έχει όμως δημιουργήσει (γράφοντας και το σενάριο) μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα ταινία χαρακτήρων με ψυχολογικό υπόβαθρο και αρκετή αγωνία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/8/2020
Είδος: Δράμα, Κοινωνική (105΄)
Χώρα: Καναδάς (2020)
Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν
Παίζουν: Ντέιβιντ Θιούλις, Λαίσλα Ντε Ολιβέιρα, Λιούκ Γουίλσον, Ρόσιφ Σάδερλαντ
Σύνοψη: Ο Τζιμ και η κόρη του Βερόνικα, μια νεαρή δασκάλα μουσικής, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν τις πολύπλοκες ιστορίες τους και τα αλληλένδετα μυστικά τους. Μετά από μια φάρσα που εξελίσσεται πολύ άσχημα, η Βερόνικα καταδικάζεται αδίκως για ένα, σεξουαλικής φύσεως, έγκλημα. Παρ' όλα αυτά, η Βερόνικα θεωρεί πως της αξίζει να τιμωρηθεί για κάποια άλλα εγκλήματα του παρελθόντος που την βαραίνουν και για τα οποία νιώθει ένοχη. Ο πατέρας της, αδυνατεί να καταλάβει την αδιάλλακτη στάση της κόρης του, και η αγωνία του αρχίζει σταδιακά να επηρεάζει την ζωή του. (Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Βενετίας)
Διανομή: Weird Wave