20/7/20

Ο αστυνόμος – Un flic

«Ο Αστυνόμος», αποτελεί μέρος της «τριλογίας του υποκόσμου» από τον Ζαν Πιέρ Μελβίλ: «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο» (1967), «Ο κόκκινος κύκλος» (1970), «Ο Αστυνόμος» (1972) με πρωταγωνιστή και στα τρία φιλμ τον Αλέν Ντελόν.  Στα δύο πρώτα ως παρανομούντα και καταζητούμενο ενώ στο τρίτο να βρίσκεται στην πλευρά της νομιμότητας. Εδώ υποδύεται τον Εντουάρ Κολμάν, αστυνομικό επιθεωρητή που στο πρόσωπό του αναδεικνύεται η σκληρότητα και ο κυνισμός της γαλλικής αστυνομίας.

Η ταινία αποτελεί την επιτομή του φιλμ-νουάρ καθώς διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την ανέδειξαν ως την καλύτερη για την εποχή, έτυχε δε να είναι και το κύκνειο άσμα του Ζαν Πιέρ Μελβίλ που έχει γράψει και το σενάριο.
Η ψηφιακή αποκατάστασή της, δεν στερεί σε τίποτα από το αρχικό φιλμ και την αριστουργηματική φωτογραφία του Βάλτερ Βότιτζ, αντίθετα αναδεικνύει τους χαρακτήρες της υπόθεσης, από το μελαγχολικό πρόσωπο του αριβίστα Αλέν Ντελόν μέχρι την παγερή ομορφιά της μοιραίας (κατά τη συνταγή του νουάρ) γυναίκας που υποδύεται η Κατρίν Ντενέβ.
Η ταινία είναι must see! ((Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/7/2020
Είδος: Αστυνομική, Φιλμ νουάρ (98΄)
Χώρα: Γαλλία (1972)
Σκηνοθεσία: Ζαν Πιέρ Μελβίλ 
Παίζουν: Αλέν Ντελόν, Κατρίν Ντενέβ, Ρίτσαρντ Κρένα, Ρικάρντο Κουτσιόλα, Αντρέ Πουσέ
Σύνοψη: Κατά την διάρκεια μιας ληστείας σε ένα υποκατάστημα τράπεζας θα σκοτωθεί ένας ταμίας και θα τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους ληστές, ο Μαρκ (Αντρέ Πουσέ). Οι συνεργοί του θα τον μεταφέρουν σε μια ιδιωτική κλινική για νοσηλεία. Ο αρχηγός τους ο Σιμόν (Ρίτσαρντ Κρένα) είναι ιδιοκτήτης ενός νάιτ κλαμπ του Παρισιού. Ο Αστυνόμος Εντουάρ Κολμάν (Αλέν Ντελόν) θα επισκεφτεί το κλαμπ σε μια προσπάθεια να βρει πληροφορίες για του ληστές και επίσης να δει και την όμορφη Κάθυ (Κατρίν Ντενέβ) που εργάζεται στο κλαμπ. Το επόμενο σχέδιο του Σιμόν είναι η κλοπή μια μεγάλης ποσότητας ηρωίνης που θα μεταφερθεί με το τραίνο στο δρομολόγιο Παρίσι - Λισαβόνα από μια αντίπαλη συμμορία. 
Διανομή: Bibliotheque