30/7/20

Το τέλειο σχέδιο - El plan

Μια ταινία για τον απολογισμό, την αυτοκριτική και αυτοεκτίμηση έχει γυρίσει ο Πόλο Μενάργκες βασισμένος στο θεατρικό του Ιγκνάσι Βιντάλ, κατά το οποίο τρεις άνεργοι φίλοι συναντιούνται για να εκτελέσουν ένα σχέδιο που είναι και το λιγότερο σημαντικό σ’ αυτό το έργο.

Ο Πάκο ο Ραμόν και ο Αντράλε συναντιούνται προκειμένου να εκτελέσουν το σχέδιό τους, αλλά αστάθμητοι παράγοντες το αναβάλλουν και έτσι στο ενδιάμεσο ο θεατής παρίσταται μάρτυρας ατελείωτων συζητήσεων που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του καθενός από αυτούς, τις σχέσεις τους με τις μητέρες τους και τις γυναίκες τους και νομίζω ότι το πλάνο του σκηνοθέτη είναι ακριβώς αυτό: η ψυχαναλυτική συμπεριφορά του κάθε χαρακτήρα της ταινίας. 
Ο Πάκο (Αντόνιο Ντε Λα Τόρες) είναι ο πιο περήφανος, παρορμητικός και παίρνει πρωτοβουλίες, ο Αντράντε (Ραούλ Αρέβαλο) είναι ο χαλαρός και πιο ανεύθυνος, ο όσα πάνε κι όσα έρθουν και τέλος ο Ραμόν (Χέμα Ντελ Μπάρκο) είναι ο στοχαστής και είναι ο πιο υποτακτικός από τους τρεις.
Τρεις χαρακτήρες, οι οποίοι με τη συζήτηση που κάνουν περιμένοντας την επισκευή του αυτοκινήτου που θα τους βοηθήσει στο σχέδιό τους, θίγουν θέματα επαγγελματικά, οικογενειακά, ενδοοικογενειακής βίας, σχέσεων με το άλλο φύλλο και τους άλλους φίλους. Όλα από διαφορετικές οπτικές γωνίες βέβαια, αφού οι τρεις τύποι διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά δεν παύουν να είναι και πιστοί φίλοι, οπότε θίγουν και το θέμα της φιλίας και της συντροφικότητας μέχρι το φινάλε που αξίζει πραγματικά.
Δεν θα έλεγα ότι γέλασα με την ταινία που χαρακτηρίζεται ως «κωμωδία». Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον δράμα χαρακτήρων (όχι μελό), το οποίο στηρίζεται στις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών άφθαστων ισπανών ηθοποιών, αλλά θα πρέπει να περιμένετε το τελευταίο ημίωρο για να αποζημιωθείτε.
Βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/7/2020
Είδος: Κωμωδία (80΄)
Χώρα: Ισπανία (2019)
Σκηνοθεσία: Πόλο Μενάργκες 
Παίζουν: Αντόνιο Ντε Λα Τόρε, Ραούλ Αρέβαλο, Χέμα Ντελ Μπάρκο
Σύνοψη: Τρεις φίλοι είναι άνεργοι εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα στις 9 το πρωί, έχουν κανονίσει να συναντηθούν για να εκτελέσουν ένα σχέδιο που θα τους βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση. Όταν επιτέλους βρεθούν όλοι μαζί, ένα απρόσμενο γεγονός τους σταματά. Καθώς ψάχνουν τρόπο για να φύγουν, μπαίνουν σε άβολες συζητήσεις που φέρνουν στο φως απρόσμενες αποκαλύψεις. Η φιλία των τριών αρχίζει να κλονίζεται.
Διανομή: Weird Wave