8/7/20

Έναν γιατρό παρακαλώ - Docteur?

Μια σύντομη ανάλαφρη κωμωδία από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι Γάλλοι τα τελευταία χρόνια.
Αυτή τη φορά έχομε ένα ντουέτο γιατρού και ντελιβερά που οι δρόμοι τους συναντιούνται μια παραμονή των Χριστουγέννων. Ο γιατρός Σερζ (Μισέλ Μπλαν), ένας μοναχικός τύπος με ροπή στο αλκοόλ και έκδηλη την αγανάκτησή του που έχει βάρδια μια τέτοια βραδιά, είναι ο μοναδικός «γιατρός SOS» που βρίσκεται σε υπηρεσία εκείνο το βράδυ. Κάθε κλήση που του κάνουν είναι γι αυτόν ένα ακόμα μαρτύριο, τη στιγμή που όλοι βρίσκονται στα σπίτια τους και γλεντούν περιμένοντας τα Χριστούγεννα και την ανταλλαγή δώρων. 

Από μια άτυχη συγκυρία, θα πιαστεί η μέση του και θα ακινητοποιηθεί ενώ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει ένας ντελιβεράς με καλή καρδιά, ο Μαλέκ (Χακίμ Ζεμιλί) που συμπτωματικά έχει εκπαιδευτεί νοσηλευτής. Το κινηματογραφικό δίδυμο είναι έτοιμο. 
Στο νεαρό αρέσει η περιπέτεια και ο γιατρός πρέπει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, διότι έχει παλιότερες καταγγελίες εις βάρος του και άλλη μια θα του κοστίσει την καριέρα. Έτσι ο ντελιβεράς «ντύνεται» γιατρός με ανοικτή τηλεφωνική γραμμή στο κινητό του και προσπαθεί να γιατρεύει κάθε περιστατικό (ακόμα και τοκετό) παίρνοντας οδηγίες από τον ανήμπορο Σερζ που είναι καθηλωμένος στο αυτοκίνητο των «γιατρών SOS».
Μέσα από τις κωμικές σκηνές, άλλοτε δοσμένες διακριτικά και άλλοτε με υπερβολή, ο σκηνοθέτης θίγει τα προβλήματα από τις ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, αλλά και μικρά οικογενειακά δράματα.
Η ταινία παρακολουθείται με ενδιαφέρον χάρη στις προσγειωμένες ερμηνείες τόσο του Μισέλ Μπλαν, όσο και του νεαρού Χακίμ Τζεμιλί. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/7/2020
Είδος: Κωμωδία (90΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Τριστάν Ζεγκελά 
Παίζουν: Μισέλ Μπλαν, Χακίμ Ζεμιλί, Σολέν Ριγκό, Φρανκ Γκασταμπίντ, Φαντιλί Καμαρά, Αρτούς 
O Σερζ είναι αρκετά ασυνεπής στη δουλεία του το τελευταίο διάστημα και δεν τον «παίρνει» να κάνει και άλλο λάθος. Την παραμονή των Χριστουγέννων είναι ο μόνος γιατρός σε εφημερία για κατ’ οίκον επισκέψεις. Όταν τραυματίζεται σε ένα ατύχημα με τον Μαλέκ, ένα ντελιβερά δεν έχει άλλη λύση από το να στείλει αυτόν ως γιατρό στη θέση του.
Διανομή: Spentzos Film