7/7/20

Η ιδιωτική ζωή του Ερρίκου VIII - The private life of Henry VIII (Ε)

Πρόκειται για μια από τις πρώτες ταινίες με θέμα τη ζωή του θρυλικού Ερρίκου του Η’, και τις ερωτικές του περιπέτειες και κυρίως για τη σχέση του με την Άννα Μπολέιν, μητέρα της μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ Α’

Ο Τσαρλς Λότον πέραν του ότι μοιάζει ακριβώς με τις γκραβούρες που απεικονίζουν τον Ερρίκο, είναι απολαυστικός στο ρόλο. Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το cast είναι εξαιρετικό. Ιδιαιτέρως η Έλσα Λάνκαστερ έχει ένα υπέροχο ρόλο ως μία από τις λίγες συζύγους που ο Χένρι δεν κοιμόταν μαζί της. Η ακολουθία της -και η έξυπνη μέθοδος της να παραμείνει παρθένα- είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές στην ταινία, ενώ και ο Ρόμπερτ Ντόνατ δίνει έναν σπάνιο υποστηρικτικό ρόλο.
Για την ιστορία, οι άλλες ταινίες που αναφέρονται στη ζωή του Ερρίκου του Η' είναι: «Τα δάκρυα της βασιλίσσης» (Young Bess, 1953, επίσης με τον Λότον ως Ερρίκο Η'), «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» (A Man For All Seasons, 1966), «Η Άννα των χιλίων ημερών» (Anne Of The Thousand Days, 1969), «Ο Ερρίκος ο 8ος κι οι έξι γυναίκες του» (Henry VIII and His Six Wives, 1972) και «Η άλλη ερωμένη του βασιλιά» (The Other Boleyn Girl, 2008).  
Η πρώτη ταινία που δεν είναι παραγωγής ΗΠΑ και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Επίσης, ο Τσαρλς Λότον ήταν ο πρώτος νικητής Α΄ Αντρικού Ρόλου πάλι από μη αμερικανική ταινία. 
INFO
Προβάλλεται από 9/7/2020
Είδος: Ιστορική, Βιογραφική, Δράμα (97΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1933)
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Κόρντα
Παίζουν:  Τσαρλς Λότον, Μερλ Όμπερον, Έλσα Λάντσεστερ και Ρόμπερτ Ντόνατ.
Σύνοψη: Οι πέντε γάμοι του παχύσαρκου βασιλέα μετά το διαζύγιό του με την Αικατερίνη της Αραγονίας. Η ταινία ξεκινά με τα γεγονότα λίγο πριν τον αποκεφαλισμό της Άννας Μπολέιν (και μητέρας της μετέπειτα βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Α΄), φθάνοντας μέχρι και τον έκτο γάμο του Ερρίκου με την Κάθριν Παρ.    
Διανομή: New Star