30/7/20

Μια νύχτα μαγική - Chambre 212

Μια γοητευτική και συγκινητική ταινία γύρω από την πίστη, την αφοσίωση και την ανασφάλεια απέναντι στον όρκο για «αιώνια αγάπη».
Σ’ αυτό το φιλμ του Κριστόφ Ονορέ, η Μαρία (Κιάρα Μαστρογιάνι) μετά από ένα καυγαδάκι με το σύζυγό της Ρισάρ φεύγει από το σπίτι και πάει να κοιμηθεί μόνη της στο απέναντι ξενοδοχείο. Εκεί, στο δωμάτιο 212 συντροφιά με τις σκέψεις της και τις αναμνήσεις της θα δεχτεί την επίσκεψη του νεαρού Ρισάρ με την εμφάνιση που είχε όταν τον γνώρισε, του ώριμου Ρισάρ αυτού που τον αγάπησε και δέχτηκε να τον παντρευτεί και του σημερινού, που όμως κάθεται μόνος του στο σπίτι και την σκέφτεται.
Χωρίς flashbacks, αλλά με το παρελθόν να μπαίνει στο παρόν με σάρκα και οστά, η Μαρία θα δεχτεί και την επίσκεψη της Ιρέν, καθηγήτριας πιάνου του Ρισάρ, με την οποία ήταν ερωτευμένος ως μαθητής, αλλά και της ώριμης πλέον Ιρέν και από τις επισκέψεις αυτές -ουσιαστικά τις αναμνήσεις της- θα αναθεωρήσει κάποιες γνώμες για τον Ρισάρ και θα κάνει την αυτοκριτική της, υποβοηθούμενη και από άλλες επισκέψεις, όπως των προηγούμενων εραστών της. Το δωμάτιο 212 είναι πραγματικά μαγικό και τους χωράει όλους.
Ο Κριστόφ Ονορέ ξεφεύγει από την πεπατημένη του flashback και δημιουργεί μια πρωτότυπη ταινία, με κάποιες κωμικές στιγμές από τη συνύπαρξη πολλών «εαυτών» την ίδια χρονική στιγμή και ταυτόχρονα μας χαρίζει μια ονειρική ταινία, μαγευτική, μελαγχολική, ρομαντική, γεμάτη ευαισθησία και αισιοδοξία για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η Κιάρα Μαστρογιάνι είναι καταπληκτική και γεμίζει πληθωρικά την οθόνη με την ερμηνεία της, ενώ τον Ρισάρ υποδύονται γλαφυρά στις τρεις περιόδους της ζωής του, οι: Μπεναζαμίν Μπιολέ, Βενσάν Λακόστ και Κόλια Αμπινταμπούλ. Είναι όλοι τους υπέροχοι. Όπως πολύ καλές είναι και οι Καμίλ Κοτέν και Καρόλ Μπουκέ στο ρόλο της Ιρέν στις δυο διαφορετικές περιόδους της ζωής της με τον Ρισάρ.
Το ευφυές αυτό φιλμ του Ονορέ (με αρκετές σινεφιλικές αναφορές για τους παρατηρητικούς), συνοδεύεται από παλιά και νέα τραγούδια (με γκάμα από Σαρλ Αζναβούρ μέχρι Μπάρι Μανίλοου) που δημιουργούν μια εξαιρετικά συναισθηματική ατμόσφαιρα.
Μια, γενικά, πολύ καλή ταινία που βλέπεται ευχάριστα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/7/2020
Είδος: Κωμωδία, Αισθηματική (86΄)
Χώρα: Γαλλία (2019)
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Ονορέ
Παίζουν: Κιάρα Μαστρογιάνι, Μπεναζαμίν Μπιολέ, Βενσάν Λακόστ, Κόλια Αμπινταμπούλ, Καμίλ Κοτέν, Καρόλ Μπουκέ
Σύνοψη: Μετά από 20 χρόνια γάμου, η Μαρία αποφασίζει να αφήσει τη συζυγική στέγη. Μια νύχτα πηγαίνει στο δωμάτιο 212, στο ξενοδοχείο απέναντι από το σπίτι της. Από εκεί, η Μαρία έχει πανοραμική θέα του διαμερίσματος της, του συζύγου της, του γάμου της. Αναρωτιέται αν πήρε τη σωστή απόφαση. Πολλοί από τους ανθρώπους της ζωής της έχουν άποψη για αυτό το θέμα και σχεδιάζουν να της την πουν.
Διανομή: One from the heart