11/6/20

Μη με λες κύριο - Sir

Μια ιστορία αμοιβαίου έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ταξικά διαφορετικούς και μεγαλωμένους με τέτοιο τρόπο, που όποια συζήτηση του κάθε προσώπου με την οικογένεια ή τους φίλους, για τα συναισθήματα που κρύβει για το άλλο πρόσωπο, μπορεί να του κοστίσει την ηθική απομόνωση και τη γενική κατακραυγή.

Στην Ινδία του σήμερα, ο Ασουίν (Βίβεκ Γκόμπερ), γόνος πλούσιας οικογένειας επιστρέφει στο διαμέρισμά του μετά τη ματαίωση του γάμου του. Τη στεναχώρια του προσπαθεί να απαλύνει η πιστή του υπηρέτρια Ράτνα (Τιλοτάμα Σόμε) υπηρετώντας τον καθημερινά, σιωπηλά, ετοιμάζοντας τα πάντα στην εντέλεια. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή θα τολμήσει να τον παρηγορήσει (υπάρχουν και χειρότερα) λέγοντάς του ότι και η ίδια είναι χήρα από 16 χρονών, όταν έχασε τον άντρα της, τον οποίο μάλιστα της τον είχαν επιβάλλει οι γονείς της όταν ζούσε στο χωριό. Στην πρωτεύουσα έχει έλθει για να δουλέψει ως υπηρέτρια ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει το όνειρό της, ως σχεδιάστρια μόδας, και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει λεφτά για την αδελφή της ώστε να σπουδάσει και να φύγει από το χωριό για να μη γίνει υπηρέτρια όπως η ίδια.
Ο Ασουίν αν και κοινωνικά προνομιούχος, αισθάνεται την ίδια καταπίεση με την Ασουίν, έχει κι αυτός πολλά να πει, αλλά η ζωή του (σπίτι, δουλειά, σπίτι), τα γονικά πρότυπα και οι προκαταλήψεις της τάξης του απέναντι στις υπηρέτριες, δεν του επιτρέπουν να «ανοιχθεί».
Οι χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χαρακτήρων και τα υποβόσκοντα συναισθήματα, που «εκ της φύσεως των πραγμάτων» αδυνατούν να εκφραστούν, αποδίδονται εκπληκτικά από το ζευγάρι των πρωταγωνιστών και ο λεπτός χειρισμός τους από τη σκηνοθέτρια, που με λυρισμό, χρησιμοποιεί την εκφραστικότητα των κινήσεων, την αμηχανία και τις εύγλωττες σιωπές, είναι κάτι που είχα να το δω από το «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα.  
Γύρω από αυτή την ιστορία των δύο ανθρώπων που ζουν σε ένα σπίτι, αλλά τους χωρίζει ένα αδιαπέραστο τείχος προκαταλήψεων, περιφέρεται ένας κόσμος που αν και πολύχρωμος (έξοχη η φωτογραφία του Ντομινίκ Κολέν) κρύβει πολλά ταμπού και αναδεικνύεται το πώς ένα αμοιβαίο θετικό συναίσθημα, είναι δυνατόν να ερμηνευτεί με αρνητική διάθεση: από τη μια ως οικονομική και από την άλλη ως σεξουαλική εκμετάλλευση. Αξίζει να προσεχθεί ιδιαίτερα ο διάλογος των δύο πρωταγωνιστών λίγο πριν το φινάλε της ταινίας. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 11/6/20
Είδος: Δράμα, Αισθηματική (99΄)
Χώρες: Γαλλία, Ινδία (2018)
Σκηνοθεσία: Ροχένα Γκέρα 
Παίζουν: Βίβεκ Γκόμπερ, Τιλοτάμα Σόμε, Μπέικαν Πασέρα, Ανουπρίγια Γκένκα, Αχμαρίν Αντζούμ 
Σύνοψη: Ανάμεσα στους γυάλινους ουρανοξύστες του Μουμπάι, η Ratna εργάζεται ως εσωτερική οικιακή βοηθός για τον Ashwin, ενός νέου εύπορης οικογένειας. Ο Ashwin φαίνεται να τα έχει όλα όμως η Ratna αισθάνεται την βαθιά μελαγχολία του και πως έχει εγκαταλείψει τα όνειρά του. Από την άλλη, η Ratna που φαίνεται πως δεν έχει τίποτα να χάσει, κυνηγά το όνειρό της να γίνει μια σχεδιάστρια μόδας γεμάτη αισιοδοξία. Όταν αυτοί οι αντίθετοι κόσμοι ενώνονται, οι δύο τους έρχονται πιο κοντά μα τα εμπόδια μεταξύ τους φαντάζουν ανυπέρβλητα.
Διανομή: Feelgood