11/6/20

Πινόκιο – Pinnocchio

Μια κάπως πιο σκοτεινή εκδοχή του κλασικού παραμυθιού «Le Avventure di Pinocchio» του Carlo Collodi, από την οποία όμως δεν απουσιάζει ο «διδακτικός» χαρακτήρας, που γίνεται εμφανής από τα πρώτα πλάνα.

Ο Τζεπέτο (Ρομπέρτο Μπενίνι) ένας φτωχός ξυλουργός έχει καημό για ένα παιδί. Η άφιξη ενός περιφερόμενου θεάτρου μαριονέτων θα τον ωθήσει στην αναζήτηση ενός ξύλου για να κατασκευάσει μαριονέτες. Το βρίσκει, αλλά το ξύλο κατά κάποιο μαγικό τρόπο έχει ζωή, οπότε ο Τζεπέτο κατασκευάζει τον Πινόκιο (το γιο που πάντοτε ήθελε). Δυστυχώς γι’ αυτόν, ο Πινόκιο είναι πολύ άτακτος, αντιδραστικός και γενικά ανυπάκουος. Θα το σκάσει από το σχολείο, από τον «πατέρα» του και θα περιπλανηθεί σε μια προσπάθεια να γίνει φυσιολογικό αγόρι. Η ζωή όμως είναι σκληρή για ένα άπειρο παιδί που δεν ακούει καμία συμβουλή. Ο Πινόκιο θα πέσει θύμα πολλών καταστάσεων για να πάρει τελικά το μάθημά του.
Ο Ματέο Γκαρόνε με τη βοήθεια της υπέροχης φωτογραφίας του Nicolai Bruel και τα γήινα χρώματά της, διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία του μύθου, εκμεταλλεύεται την παρουσία του Ρομπέρτο Μπενίνι, που ως Τζεπέτο ξεχειλίζει από στοργή και πατρικά συναισθήματα και κερδίζει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις και καθοδηγεί σωστά το νεαρό Φεντερίκο Ιελαπί στο ρόλο του Πινόκιο, της ανυπάκουης και άτακτης ξύλινης κούκλας, που ευτυχώς προστατεύεται από την καλή νεράιδα (Αλίντα Μπάλταρι Καλαμπρία) και κατορθώνει να επιβιώσει όλων των κακουχιών που του τυχαίνουν, ώστε να γίνει ένα κανονικό παιδί στο φινάλε.
Η «παραμυθένια» μουσική του Ντάριο Μαριανέλι ντύνει θαυμάσια το φιλμ, το οποίο όμως δεν καταφέρνει τελικά να «απογειωθεί». Είναι αρκετά σκοτεινό για να πούμε ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και αρκετά διδακτικό και παραμυθένιο για να πούμε ότι απευθύνεται αποκλειστικά σε μεγάλους, όπως ας πούμε οι ταινίες του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, που κι αυτός έχει εκφράσει την πρόθεση για έναν δικό του Πινόκιο. Θα δούμε… (Κριτική μου για το myfim.gr)
INFO
Προβάλλεται από 11/6/2020
Είδος: Φαντασίας, Περιπέτεια, Οικογενειακή (125΄)
Χώρα: Ιταλία (2019)
Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Παίζουν: Φεντερίκο Ιελαπί, Ρομπέρτο Μπενίνι, Ρόκο Παπαλεό, Μάσιμο Σεκερίνι, Αλίντα Μπάλταρι Καλαμπρία 
Σύνοψη: Ο Πινόκιο, μια ξύλινη κούκλα, αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, ο Τζεπέτο, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει τον δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο μια νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο όμως να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει. 
Διανομή: Odeon