Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

4/5/20

«Κάιρο, Μητέρα του κόσμου» του Νικόλα Καλόγηρου

Λίγο καιρό πριν την εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου (τη γνωστή Αραβική Άνοιξη) ο Μηνάς Μερσίνης καταφεύγει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή: με απόφαση της ακροαριστερής οργάνωσης στην οποία ανήκει, πρέπει να δράσει παράνομα ενάντια στο τριαντάχρονο αυταρχικό καθεστώς. Εκεί θα γνωρίσει τη φοιτήτρια Ριχάμ Χουσεΐν Γουίλιαμς η οποία πρόκειται να του εξασφαλίσει νόμιμη κάλυψη, την οποία και θα ερωτευτεί. 

Φόντο αυτού του έρωτα, ολόκληρη η χώρα που βράζει στο καζάνι της μεγάλης αλλαγής. Εκεί όπου καθεστωτικοί πολιτικοί, ισλαμιστές, αντεργκράουντ μουσικοί, νεαρές ακτιβίστριες, μυστικοί αστυνομικοί και απεργοί συναντιούνται με ένα κοινό σκοπό.
Το μυθιστόρημα του Νικόλα Καλόγηρου είναι ένας φόρος τιμής στις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Μια ιστορία για την πυρετική τροχιά προς την Αραβική Άνοιξη. Ένα νεύμα προς την Αίγυπτο, τη μητέρα όλων των μύθων και μια αφήγηση γεμάτη σκόνη από την έρημο και μυρωδιές και γεύσεις από τα στενά δρομάκια του Καΐρου δύσκολα προσβάσιμα στον απλό αναγνώστη (ο συγγραφέας έχει ζήσει στη Γαλλία, στη Βρετανία και στην Αίγυπτο)
Ο Νικόλας Καλόγηρου καταφέρνει να μεταδώσει παραστατικά αυτό το κλίμα και να αναδείξει τις μητρικές ρίζες του ήρωά του, τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη, τα μπλουζ των Τουαρέγκ, το Νείλο, τον έρωτα και την επαναστατικότητα των νέων εκείνων που θέλουν να ανασάνουν τον πρώτο ελεύθερο αέρα και να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι προς τη δική τους Άνοιξη, που θα έρθει μετά από αγώνες.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δείγμα γραφής, από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά, όχι μόνο τη γλώσσα αλλά τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων αλλά και των τόπων που περιγράφει. (Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 272)