22/9/21

Εγκλωβισμένος - Chained

Μια ταινία για το πώς ο άνθρωπος ζει παγιδευμένος μέσα στις κοινωνικές συμβάσεις και στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Ο Ράσι που υπηρετεί στην αστυνομία είναι πρόσφατα παντρεμένος με την Αβιγκάιλ που έχει μια κόρη 13 ετών από προηγούμενο γάμο η οποία δεν τα πάει καλά μαζί του, επειδή είναι υπερβολικά αυστηρός μαζί της. Ταυτόχρονα,
δεν κρύβει την ανυπομονησία του να αποκτήσει και ένα δικό του παιδί με την Αβιγκάιλ, η οποία εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα φροντίζοντας υπερήλικες. Στην υπηρεσία του είναι εξαιρετικά τυπικός και εξίσου αυστηρός σε βαθμό που μπορεί να εξελιχθεί σε βίαιος.
Σε μια πρωινή περιπολία θα δεχθεί καταγγελία για πώληση ναρκωτικών από έφηβους, θα πάει για έλεγχο, θα πέσει πάνω σε νέους «καλών οικογενειών και με υψηλές διασυνδέσεις» οι οποίοι θα του δυσκολέψουν τη ζωή, θα σκληρύνει τη στάση του, θα παρεκτραπεί και θα τον καταγγείλουν για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό θα του αλλάξει τη ζωή. Στο βάθος, πάντα πιστεύει ότι έχει πράξει το σωστό, οι συνθήκες όμως και η καχυποψία γενικά εις βάρος των αστυνομικών θα στραφούν εναντίον του.
Ο σκηνοθέτης Γιάρον Σάνι ξεκινάει την ταινία (που είναι η δεύτερη της Love Trilogy) σαν μια αστυνομική περιπέτεια για να τη μετατρέψει στη συνέχεια σε κοινωνικό, οικογενειακό δράμα δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στον ψυχικό κόσμο του Ράσι και στις σχέσεις του με τον κόσμο, τους συναδέλφους του και την οικογένειά του. 
Ο φακός του σκηνοθέτη κινείται ντοκιμαντερίστικα σε μια προσπάθεια να αναδείξει την επίδραση που μπορεί να έχουν στην προσωπική ζωή κάποιου και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, η δουλειά του και τα κοινωνικά στερεότυπα.
Ο Έραν Νάιμ που υποδύεται εξαιρετικά τον Ράσι είναι πρώην αστυνομικός επί 16 χρόνια και δεν δυσκολεύεται στο ρόλο του, ενώ εξαιρετικές είναι και οι Σταβ Άλμπαγκορ και Σταβ Πατάι στους ρόλους της μητέρας και της κόρης αντίστοιχα. (Κριτική μου στο myfilm από τον Μάρτιο του 2020 που είχε προαναγγελθεί, αλλά ματαιώθηκε η προβολή της λόγω της πανδημίας)
INFO
Προβάλλεται  από 30/9/2021
Είδος: Δράμα, Κοινωνική, Αστυνομική (112’)
Χώρες: Γερμανία, Ισραήλ (2019)
Σκηνοθεσία: Γιάρον Σάνι 
Παίζουν: Έραν Ναΐμ, Σταβ Άλμπαγκορ, Σταβ Πατάι
Σύνοψη: Ο Ράσι είναι αστυνομικός τα τελευταία 15 χρόνια, ένας προστάτης των πολιτών και του νόμου που έχει πάντα τον έλεγχο. Παρά τη διαρκή του έκθεση σε κάθε είδους βίας, η βαθύτερή του επιθυμία είναι να αποκτήσει παιδί με τη σύζυγό του. Όλα όμως ανατρέπονται όταν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση εξαιτίας της συμπεριφοράς του κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου και τίθεται σε διαθεσιμότητα. Ενώ προσπαθεί να υπερασπιστεί την αθωότητά του στη δουλειά του, στο σπίτι του συγκρούεται με την πεισματάρα και δυναμική θετή του κόρη, η οποία αψηφά την εξουσία του, ενώ η γυναίκα του μοιάζει ολοένα πιο απόμακρη. Αβοήθητος και εγκλωβισμένος από την ανάγκη του να επιβάλλεται, γίνεται επικίνδυνος για τον ίδιο και τους αγαπημένους του. Τώρα πια όλα μπορούν να συμβούν...
Διανομή: Rosebud21