26/2/20

Έμμα - Emma

Η Τζέιν Όστεν παραμένει μια από τις πιο διαχρονικές φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα έργα της έχουν τη δύναμη να συγκινούν μέχρι σήμερα. Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία δημοσιεύτηκε το 1815, και ήταν το τέταρτο βιβλίο της Όστεν. Ενώ η ίδια είχε ήδη γράψει το «Λογική και ευαισθησία» και το «Περηφάνια και προκατάληψη» πολλοί θεωρούν ότι η Έμμα είναι το αριστούργημά της.

Η ταινία περιγράφει μια ηρωίδα η οποία έχει καλές προθέσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο προβληματική στη συμπεριφορά της, φέρεται αλαζονικά και δεν αντιλαμβάνεται τα ελαττώματά της. Ο δρόμος της προς την ταπεινότητα, την ωρίμανση και την ευτυχία, δεν θα είναι εύκολος και στο σύγχρονο θεατή φαντάζει εξαιρετικά αστείος και απολαυστικός.
Η Άνια Τέιλορ-Τζόι που υποδύεται την Έμμα (έχει παίξει προηγουμένως στη «Μάγισσα» του 2015 και στο «Διχασμένος’ του 2016) είναι εξαιρετική στο ρόλο της καλομαθημένης πλούσιας και όμορφης κοπέλας που νομίζει ότι είναι έξυπνη (αλλά όπως λέμε στην Ελλάδα «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται») και προσπαθεί να ρυθμίζει τις τύχες των φιλενάδων της ή όλων εκείνων των κοριτσιών που έχουν κάποια ανασφάλεια και ζουν ζητώντας συμβουλές. Στην προσπάθειά της να «κάνει προξενιά» όπως τη βολεύουν,  προσπερνάει τον αληθινό έρωτα που βρίσκεται δίπλα της και φυσικά περνάει ένα μικρό δράμα.
Ουσιαστικά έχουμε μια ανάλαφρη ηθογραφία χαρακτήρων, η οποία ταυτόχρονα κάνει κοινωνικές παρατηρήσεις, ασκεί κριτική στην αστική τάξη της εποχής, αναδεικνύει τις λεπτές συμβάσεις των ρομαντικών σχέσεων και προβάλλει τους περιοριστικούς συμβιβασμούς της καλής κοινωνίας, με ένα τρόπο που δεν κουράζει, αλλά αντίθετα διασκεδάζει ισορροπώντας ανάμεσα στο πηγαίο χιούμορ, τη νεανική απογοήτευση, την απληστία και τις προκλήσεις της άχαρης ενηλικίωσης.
Η φωτογραφία είναι βγαλμένη μέσα από γκραβούρες της εποχής, τα ντεκόρ και τα κοστούμια είναι πλούσια και αυθεντικά και όλοι οι ηθοποιοί φαίνονται να απολαμβάνουν τους ρόλους τους, ενώ μέσα από αυτούς ξεχωρίζει η φλεγματική παρουσία του Μπιλ Νάι, που υποδύεται τον πατέρα της Έμμα. Η μουσική συμπληρώνει το ρομαντισμό, την τρυφερότητα και την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα ο σκηνοθέτης Ότομ Ντε Γουάιλντ. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/2/2020
Είδος: Δράμα, Κωμωδία (124’)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2020)
Σκηνοθεσία: Ότομ Ντε Γουάιλντ 
Παίζουν: Άνια Τέιλορ-Τζόι, Τζόνι Φλιν, Μπιλ Νάι, Μία Γκοθ, Μιράντα Χαρτ, Τζος Ο'Κόνορ, Κάλουμ Τέρνερ, Ρούπερτ Γκρέιβς, Τζέμα Γουίλαν, Άμπερ Άντερσον, Τάνια Ρέινολντς, Κόνορ Σουίντελς 
Σύνοψη: Το αγαπημένο έργο της Τζέιν Όστιν που μιλάει για την ισότητα και για το αίσιο τέλος, παίρνει μια νέα μορφή σε αυτήν την υπέροχη νέα φιλμική προσαρμογή του. Γοητευτική, έξυπνη και πλούσια, η Έμμα Γούντχαους είναι μια ανήσυχη “βασίλισσα των μελισσών” χωρίς ανταγωνισμό σε μια μικρή, σχεδόν βαρετή πόλη. Σε αυτήν την απαστράπτουσα σάτιρα των κοινωνικών τάξεων και της δύσκολης ενηλικίωσης, βλέπουμε την προσπάθεια της ηρωίδας να ωριμάσει, να γλιτώσει από τους δύσκολους έρωτες και τις ρομαντικές κακοτοπιές, μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη ήταν δίπλα της από την πρώτη στιγμή.
Διανομή: Tulip