26/1/20

Μεσσίας - Messiah

Ολοκλήρωσα το σήριαλ, το οποίο το Netflix κατατάσσει στις κατηγορίες Θρίλερ, Δράμα, Πολιτική (με αυτή τη σειρά) και το αναφέρω αυτό, διότι πολύ έξυπνα δεν την έχει κατατάξει -όπως θα μπορούσε- στην κατηγορία Φαντασίας, οπότε και θα «άνοιγε» το target group των θεατών. Όμως το target group, με το τρέιλερ που κυκλοφόρησε μαζί με τη φυσιογνωμία του κεντρικού ήρωα αλλά και τη συμβολή της περίληψης της υπόθεσης μπορεί να διευρυνθεί κατά βούληση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όπως τα θέτει η πλατφόρμα και μετά συζητάμε την υπόθεση. Το σήριαλ είναι Θρίλερ, διότι διαθέτει μυστήριο γύρω από τη φύση και την προϊστορία του Μεσσία, το παρελθόν του οποίου ερευνά η πράκτωρ Εύα (Μισέλ Μόναγκαν). Επίσης είναι Δράμα, όπου οι αγγλοαμερικάνοι στον όρο drama περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία και όχι «μόνο δάκρυα» και προφανώς εννοούν «όχι κωμωδία». Βασικό αυτό, αλλά πιο βασικό είναι ότι το κατατάσσουν και στην Πολιτική. 
Αυτό το τελευταίο, μαζί με το Θρίλερ κρατούν όλο το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος μπορεί ελεύθερα (σε ένα δεύτερο επίπεδο) να δει το σήριαλ και με Θρησκευτική ματιά, αλλά και από άποψη Πίστης και πώς αυτά τα δυο στοιχεία, μπορούν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης.
Και τώρα η υπόθεση (εν συντομία και χωρίς spoiler): Η ιστορία ξεκινά στην εμπόλεμη ζώνη της Δαμασκού, σε ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα μέρη της υφηλίου, όταν μέσα από τους καπνούς και τη σκόνη του πολέμου εμφανίζεται ο Αλ Μασίχ, ένας νεαρός άντρας με τζιν και μπουφάν και τη μορφή του κινηματογραφικού Χριστού, ο οποίος κηρύττει αγάπη, ομόνοια, ειρήνη και γρήγορα αποκτά τη φήμη προφήτη και μάλιστα ικανού να κάνει και θαύματα. Γρήγορα αποκτά ακόλουθους ταλαιπωρημένους από τον πόλεμο, οι οποίοι μέσω των social media τον κάνουν γνωστό παγκόσμια. 
Όπως είναι φυσικό δημιουργείται αίσθηση αλλά και ποικίλες αντιδράσεις. Με άλλους να βρίσκουν στο πρόσωπο του στήριγμα και απαντήσεις στα προβλήματα που τους βασανίζουν και άλλους να διαβλέπουν υστεροβουλία και κινδύνους. Οι δεύτεροι φυσικά, είναι οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες τους.
Η CIA αναθέτει σε μια πράκτορα να ανακαλύψει τι συμβαίνει και ενώ η έρευνα γίνεται στη Δαμασκό, ο Αλ Μασίχ εμφανίζεται μετά από έναν καταστροφικό  τυφώνα στην κεντρική Αμερική, σώζοντας ένα νεαρό κορίτσι του οποίου ο πατέρας είναι συμπτωματικά ιεροκήρυκας. 
Ο θεατής παρακολουθεί ανεξήγητες καταστάσεις, αλλά η ερευνήτρια και η CIA έχουν πάντα μια επιστημονική εξήγηση, βλέπουν τσαρλατανισμό, ενώ στο βάθος ανησυχούν και για τρομοκρατικές ενέργειες. Κάποια στιγμή, σκαλίζοντας το παρελθόν του Αλ Μασίχ ανακαλύπτουν ότι ο πατέρας του ήταν ταχυδακτυλουργός (κάτι σαν τον Χουντίνι) και ο ίδιος είχε επαφές με Ρώσο τρομοκράτη.
Το σενάριο είναι πανέξυπνο με βιβλικές αναφορές και ο σκηνοθέτης του σήριαλ, αποστασιοποιημένος αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν, τα οποία μας τα παρουσιάζει μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων της ιστορίας και όχι του θεατή. Δεν υπάρχει αντικειμενική ματιά πάνω στις «υπερφυσικές» ικανότητες του Αλ Μασίχ και τα θαύματά του. O θεατής βλέπει όλα αυτά μέσα από τις αφηγήσεις αυτών που ακολουθούν τον Αλ Μασίχ, οι οποίες αφηγήσεις μπορεί να περιέχουν υπερβολή ή ψέματα. 
Το σήριαλ δεν θίγει θρησκείες και ταμπού. Παρά το γεγονός ότι όλα «κάτι θυμίζουν», η πίστη παραμένει αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους χαρακτήρες του σήριαλ είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι. Όλοι έχουν ανάγκη από κάποιον Μεσσία και το σήριαλ δείχνει σεβασμό, χωρίς όμως να παύει να έχει και αγωνία.
Η σκηνοθεσία είναι τόσο σφιχτή, που μπορεί κάποιος να παρασυρθεί και να το δει σε μια ημέρα (εγώ σε δυο). Οι ερμηνείες είναι άψογες με πρώτη του Μεχντί Ντεχμπί που υποδύεται τον Αλ Μασίχ, ο οποίος διαθέτει ήρεμη φυσιογνωμία και αινιγματικό βλέμμα, που δεν ξέρεις πού το πάει. Οι σκηνές του πλήθους είναι σωστά δομημένες και το μοντάζ «τόσο όσο» απαιτείται για να παραμένουν τα ερωτηματικά.
Το σήριαλ έχει δέκα επεισόδια και πάει για δεύτερη σεζόν. Αν πάει για τρίτη… έχασε (κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/1/2020 στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Πολιτική
Δημιουργός: Μάικλ Πετρόνι
Παίζουν: Μισέλ Μόναγκαν (Εύα), Μεχντί Ντεχμπί (Αλ Μασίχ), Τζον Ορτίζ, Τομέρ Σισλέ, Μελίντα Πέιτζ Χάμιλτον, Στεφανία Λαβί Όουεν, Σαΐντ Ελ Αλάμι, Τζέιν Άνταμς,Γουίλ Τραβάλ, Φαρές Λαντουλσί
Σύνοψη: Με την πεποίθηση ότι έσωσε ως εκ θαύματος τη Δαμασκό από την καταστροφή, ένα πλήθος ακολουθεί τον Αλ Μασίχ στην έρημο εγείροντας υποψίες στη CIA.