22/1/20

Η πτώση του Βερολίνου, 1945 - Fall of Berlin, 1945

Από τα πρώτα πλάνα η ταινία είναι καταιγιστική, προβάλλοντας ένα χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης που δείχνει τις επιθέσεις των Γερμανικών στρατευμάτων με τον αφηγητή να αναφέρει τους ποταμούς πάνω από τους οποίους ο Κόκκινος Στρατός χαράζει τη πορεία του. Μετά την διέλευση του ποταμού Οντέρ, αρχίζει η επέλαση προς το Βερολίνο. Παρουσιάζονται πλάνα της πραγματικής μάχης, καθώς ο Κόκκινος Στρατός καταπολεμά τα γερμανικά στρατεύματα.  

Ο σκηνοθέτης εναλλάσσει αρμονικά τον εκκωφαντικό θόρυβο των όπλων του πολέμου με την θανατηφόρα σιωπή πριν την επίθεση, ενώ μετά την πτώση επικεντρώνεται στα πρόσωπα και τις πράξεις των Γερμανών πολιτών, οι οποίοι αναγκάζονται να ρίξουν όλες τις άμυνές τους παραδίδοντας τη πόλη τους, ενώ χαιρετούν με ενθουσιασμό τους στρατιώτες τους που φεύγουν για την πρώτη γραμμή.
Παρόμοιες αντιθέσεις υπάρχουν και με τα πλάνα από μια Μόσχα χαρούμενη κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης και του κατεστραμμένου από βομβαρδισμούς Βερολίνου. Η σύνθεση είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τη σοβαρότητα και την απελπισία των τελευταίων μαχών για την ελευθερία της Ευρώπης.
Στην ταινία παρουσιάζεται η στρατηγική του Κόκκινου Στρατού για την κατάκτηση του Βερολίνου καθώς και η θεωρία των Ναζιστών σχετικά με τη κατωτερότητα των φυλών, πετυχαίνοντας να καταστεί σαφής η απόλυτη αναγκαιότητα να κερδίσουν οι Σοβιετικοί τον πόλεμο ενάντια στους ναζιστές. 
Το «Βερολίνο» θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα ντοκουμέντα για μία από τις χειρότερες καταστροφές της εποχής μας.
INFO
Προβάλλεται από 23/1/2020
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Χώρα: Σοβιετική Ένωση (1945)
Σκηνοθεσία: Γιούλι Ράισμαν, Γιελισαβέτα Σβίλοβα
Σύνοψη: Η «Πτώση του Βερολίνου – 1945», ή απλά το «Βερολίνο» είναι ένα Σοβιετικό Ντοκιμαντέρ για τη Μάχη του Βερολίνου, την τελευταία μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη που σήμανε την οριστική ήττα και παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας. Περιλαμβάνει πραγματικά πλάνα από την επέλαση των Σοβιετικών στρατευμάτων ενώ προωθούνται προς το Ράιχσταγκ, μέχρι την ιστορική στιγμή με τη Κόκκινη Σημαία να ανυψώνεται προς ένδειξη κατάκτησης του Ράιχσταγκ. Η μάχη του Βερολίνου θεωρείται μία από τις μακρύτερες μάχες για μια πόλη κατά τα έτη 1900 - 2000.
Διανομή: New Star