13/12/19

«Brexit: Ευρώπη και Ελλάδα» του Θύμιου Τζάλλα

Ένα βιβλίο που βοηθά τον αναγνώστη (και περισσότερο εμάς τους Έλληνες) να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη στη Βρετανία στο θέμα της εξόδου της από την Ευρώπη. Ένα θέμα που μας βοηθά  να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις του Brexit θα μας επηρεάσουν στο εγγύς μέλλον και ίσως αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Ευρώπης.

Το βιβλίο αυτό του Θύμιου Τζάλλα (εκδ. Επίκεντρο) «δεν είναι μόνο ένας διαυγής οδικός χάρτης που καθιστά προσπελάσιμο τον λαβύρινθο του Brexit, αλλά και ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ που καταδεικνύει αφενός το δηλητήριο του λαϊκισμού και αφετέρου την αδυναμία του πολιτικού κόσμου να εναρμονιστεί με εύλογες κοινωνικές αγωνίες».
Ο συγγραφέας καταγράφει με ενάργεια πρόσωπα και συμπεριφορές, δημόσιες παλινωδίες και ελιγμούς του παρασκηνίου, στιγμές καθοριστικής σημασίας που όμως επιφανειακά φαίνονται απλές και σχεδόν αδιάφορες, αποφάσεις και μεταστροφές, κάπως σαν την kolotoumpa στη χώρα μας όπου το Όχι έγινε Ναι σε ένα δημοψήφισμα υποτίθεται καθοριστικής σημασίας. Στο βιβλίο, περιγράφονται οι χαρακτήρες αυτών που θέλουν να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά και εκείνων που θέλουν να φύγει. Επίσης, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και ρίχνει φως στις γωνιές του βρετανικού δράματος, το οποίο συγκρίνει πολύ εύστοχα με το ελληνικό.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέδειξε ένα θεμελιώδους σημασίας ζήτημα στις σύγχρονες δημοκρατίες: ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας καλείται να φέρει εις πέρας κάτι που δεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. 
Η πορεία προς τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2019 στη Βρετανία γίνεται πιο κατανοητή όταν έχει προηγηθεί η ανάγνωση του βιβλίου αυτού του Θύμιου Τζάλλα, ο οποίος έχει δουλέψει στο Βρετανικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γράφει για το Brexit και τη σχέση ελληνικού και βρετανικού ευρωσκεπτικισμού στο Inside Story, το Fact News, την Καθημερινή, τα Νέα και τη Lifo και στο παρελθόν έχει εργαστεί σε βρετανικά think tank με αντικείμενο έρευνας τον ρόλο της δευτερεύουσας νομοθεσίας στην κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς και τον αντίκτυπο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης συμμαχίας Κάμερον Κλεγκ στο κράτος πρόνοιας. Το βιβλίο προλογίζει η Μαρία Χούκλη.