12/12/19

Οι δύο Πάπες - Two Popes

Μια πανέξυπνη ταινία, με οικουμενικά θέματα πάνω στα σλόγκαν «Χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη» και «Έχουμε πιο πολλά που μας ενώνουν παρά που μας χωρίζουν».

Με δύο εξαιρετικές ερμηνείες, των  Άντονι Χόπκινς (ως Πάπας, που εκφράζει την παράδοση και το τυπικό της Εκκλησίας) και Τζόναθαν Πράις (ως ο ενδεχόμενος διάδοχός του, που εκφράζει την νεωτερικότητα) πίσω από τις κλειστές πόρτες του Βατικανούm ξεκινά ένας διάλογος, που εκφράζεται από την μια πλευρά με προκαταλήψεις και από την άλλη με φρέσκιες ιδέες. 
Δύο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, με διαφορετικές εμπειρίες συζητούν και μέσα από τη συζήτησή τους θίγονται πανανθρώπινα θέματα και ειδικές περιπτώσεις, όπως η πολιτική αναταραχή στην Αργεντινή τις δεκαετίες του '70 και του '80, οι συνεχείς πόλεμοι, οι κοινωνικές ταραχές, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και η θέση της Εκκλησίας απέναντι σ’ αυτά, αλλά και σε θέματα εσωτερικά της, των μελών και των εκπροσώπων της.
Μετά από μια ψηφοφορία στο Βατικανό, από την οποία εξελέγη Πάπας ο γερμανικής καταγωγής Βενέδικτος XVI, ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο αποσύρεται στην πατρίδα του την Αργεντινή μέχρι την εποχή που θα αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί. Πρέπει όμως να έχει την άδεια του Ποντίφηκα. Έτσι ετοιμάζεται για τη Ρώμη, την ίδια ώρα που ο Ποντίφηκας τον καλεί στη Ρώμη (σύμπτωση ή θέληση Θεού;) για να του αναγγείλει ότι θέλει να παραιτηθεί, κάτι που δεν επιτρέπει το Βατικανό. Αισθάνεται όμως την ανάγκη, διότι έχει αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο.
Οι δύο άντρες θα συναντηθούν και παρά τις διαφορές τους, μέσα από τη μουσική (κλασική του Σμέτανα και μοντέρνα των Άμπα), το ποδόσφαιρο (με αφορμή τον αγώνα Αργεντινής – Γερμανίας), το εκτός πρωτοκόλλου φαγητό (πίτσες από τη κοντινότερη πιτσαρία του Βατικανού) και τις εκ βαθέων εκμυστηρεύσεις τους θα συμφιλιωθούν αφού εκτιμήσουν την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα ο ένας του άλλου. Κοινός σκοπός τους άλλωστε, είναι να μη κλονίσουν την πίστη ενός δισεκατομμυρίου πιστών της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και να περάσουν το οικουμενικό μήνυμα της ειρήνης και της αγάπης στον συνάνθρωπο
Ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες (Περί Τυφλότητος, Ο Επίμονος Κηπουρός, Η Πόλη Του Θεού), καταφέρνει να θίγει πολλά και εξαιρετικά σοβαρά θέματα χάρη και στο πυκνό σενάριο, χρησιμοποιώντας χιούμορ και χωρίς να διακωμωδεί, βασιζόμενος κυρίως στις ερμηνείες των Χόπκινς και Πράις. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/12/19 και αργότερα στο Netflix
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες
Παίζουν: Άντονι Χόπκινς, Τζόναθαν Πράις
Σύνοψη: Απογοητευμένος με την κατεύθυνση της εκκλησίας, ο Καρδινάλιος Μπεργκόλι (Τζόναθαν Πράις) ζητά από τον Πάπα Βενέδικτο (Άντονι Χόπκινς) το 2012, άδεια για να αποσυρθεί. Αντ 'αυτού, αντιμετωπίζοντας το σκάνδαλο και την αυτοαμφιβολία του, ο εσωστρεφής Πάπας Βενέδικτος καλεί στην Ρώμη τον σκληρότερο κριτή του και μελλοντικό του διάδοχο, για να αποκαλύψει ένα μυστικό που θα κλονίσει τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. Πίσω από τα τείχη του Βατικανού ξεκινά ένας αγώνας ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο, την ενοχή και τη συγχώρεση, καθώς αυτοί οι δύο πολύ διαφορετικοί άνδρες αντιμετωπίζουν στοιχεία από το παρελθόν τους για να βρουν ένα κοινό έδαφος και να δημιουργήσουν ένα μέλλον για ένα δισεκατομμύριο οπαδούς σε όλο τον κόσμο. (Διανομή: Odeon)