21/11/19

Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια – Gods exists, her name is Petrunia

Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός και θρησκευτικές προκαταλήψεις, αποτελούν τα κύρια στοιχεία σ’ αυτό το κοινωνικό δράμα, που μας έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Πετρούνια του τίτλου είναι μια καταπιεσμένη, αλλά ενημερωμένη και ξύπνια κοπέλα που μένει σε ένα χωριό έξω από τα Σκόπια. Την ημέρα των Θεοφανίων, παρακολουθώντας την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, διαπιστώνει ότι ένα τσούρμο αντρών που αντιμετωπίζει την τελετή σαν πρωτάθλημα κολύμβησης δεν μπορεί να πιάσει τον Σταυρό, που έριξε ο ιερέας στο ποτάμι, διότι όλοι φροντίζουν πρώτα να ξεφορτωθούν τους αντιπάλους τους. 
Βλέποντας τον Σταυρό να απομακρύνεται από το ρεύμα του ποταμού, η Πετρούνια βουτά αυθόρμητα με τα ρούχα και τον πιάνει προς μεγάλη έκπληξη όλων. Μετά από σύντομη μάχη σώμα με σώμα με όλους, απομακρύνεται και εξαφανίζεται.
Από εκεί και ύστερα όλες οι παθογένειες της μικρής αυτής κοινωνίας βγαίνουν στην επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός τηλεοπτικού συνεργείου που καταφθάνει γίνονται θέμα. Η αστυνομία ανακαλύπτει την Πετρούνια και για να τη σώσει από βέβαιο λυντσάρισμα των «πιστών» πλέον κολυμβητών, την περιορίζει στο κελί του αστυνομικού τμήματος, ο ιερέας του χωριού έρμαιο υποκείμενο μεταξύ θρησκείας, εξουσίας και αγανακτισμένου ποιμνίου αδυνατεί να πάρει θέση, η μητέρα της κοπέλας με τις προκαταλήψεις της εναντιώνεται περισσότερο με την κόρη της και μέσα σε όλο το χαμό όλοι οι χαρακτήρες του δράματος αποκαλύπτουν το βαθύτερο εαυτό τους.
Η Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα η οποία στο παρελθόν μας είχε χαρίσει και το δράμα «Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες» (2009), σ’ αυτό το φιλμ –αν και με αργό ρυθμό- θίγει με τόλμη την παρακμή της επαρχίας ενός κράτους που προσπαθεί να ενταχθεί στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή της μια εξαιρετική Ζορίτσα  Νούτσεβα  στο ρόλο της Πετρούνια, η οποία και κερδίζει τις εντυπώσεις. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/11/19
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα
Παίζουν: Ζόρικα Νούσεβα, Λαμπίνα Μιτέφσκα, Σιμεόν Μόνι Νταμέφσκι, Σουάντ Μπεγκόφσκι, Βιολέτα Σαπκόβσκα 
Σύνοψη: Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού. (Από την Ama Films)