19/11/19

«Ο θάνατος του 007» του Anthony Horowitz

Δημοσιογραφικά σκεπτόμενος και κινηματογραφικά μιλώντας θα έλεγα ότι το μυθιστόρημα του Άντονι Χόροβιτς με τον πιασάρικο τίτλο «Ο θάνατος του 007» (εκδόσεις Διόπτρα, 2019) είναι ένα prequel των μυθιστορημάτων του Ίαν Φλέμινγκ, όπως ακριβώς στην αντίπερα όχθη ήταν sequel το μυθιστόρημα Colonel Sun (1968) του Ρόμπερτ Μάρκαμ (ψευδώνυμο του διάσημου Σερ Κίνγκσλεϊ Έιμις) που το είχε γράψει μετά το θάνατο του Φλέμινγκ, εξουσιοδοτημένος από τις εκδόσεις Glidrose, που είχαν τα συγγραφικά δικαιώματα των ιστοριών του 007.

Στο μυθιστόρημα του Χόροβιτς ο οποίος είναι φαν των ιστοριών του Φλέμινγκ και έχει υιοθετήσει το στυλ της γραφής του και το πνεύμα των ιστοριών του, ο Τζέιμς Μποντ είναι ένας από τους πολλούς πράκτορες της ΜΙ5, που προσπαθεί να είναι τυπικός και έχοντας ήδη εκτελέσει εν ψυχρώ, μετά από εντολή του Μ, δύο εχθρούς του βασιλείου, έχει πάρει προαγωγή για τον Κλάδο Μηδέν-Μηδέν (ένα κλάδο σκληρών και αδίστακτων πρακτόρων που έχουν δικαίωμα να σκοτώνουν «εν λευκώ»), χωρίς ακόμα να έχει αποκτήσει κωδικό αριθμό. 
Έτσι, δέχεται εντολή να ανακαλύψει ποιος δολοφόνησε τον πράκτορα 007 και τον έριξε στα νερά της Γαλλικής Ριβιέρας της δεκαετίας του ’50. Εκεί όπου το ειδυλλιακό τοπίο, για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεπεράσουν τη φρίκη του πρόσφατου πολέμου και η σκοτεινή πλευρά της ανελέητης «μεγάλης εγκληματικότητας», βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.
Αποφασισμένος να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ο Μποντ, και έχοντας ως στόχο να βρει τον ένοχο ή τους ενόχους και να ξεδιπλώσει το όποιο καταστροφικό σχέδιο πριν γίνει ο ίδιος το επόμενο θύμα, μπαίνει σε έναν κόσμο γρήγορων αυτοκινήτων, διάσημων καζίνο και πολυτελών γιοτ γνωρίζοντας άντρες και γυναίκες (κυρίως) που έχουν μάθει να ζουν στη χλιδή. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με ένα επικίνδυνο δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος που φτάνει μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Με υλικό από ένα προσχέδιο  του Ίαν Φλέμινγκ που το είχε γράψει (με τίτλο Russiam Roulette) για μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά η οποία δεν γυρίστηκε ποτέ, o Άντονι Χόροβιτς έχει δημιουργήσει ένα γλαφυρό, γεμάτο ανατροπές μυθιστόρημα, που μένει απόλυτα πιστό στο ύφος του Φλέμινγκ και καταλήγει στο πώς ο Τζέιμς Μποντ κατάφερε να κερδίσει επάξια όχι μόνο μια θέση στον Κλάδο Μηδέν–Μηδέν με «άδεια να σκοτώνει», αλλά και να κληρονομήσει ολόκληρο τον κωδικό αριθμό (007) του δολοφονηθέντος στη Ριβιέρα πράκτορα της ΜΙ5.