9/10/19

Ο κατάσκοπος - The spy

Ένας απροσδόκητα σοβαρός Σάσα Μπαρόν Κοέν (γνωστός ως «Μπόρατ») υποδύεται έναν οικογενειάρχη υπάλληλο που είναι αφοσιωμένος και πρόθυμος να υπηρετήσει την πατρίδα του, τον Έλι Κοέν, που επιλέγεται από τη Μοσάντ να εισχωρήσει στη Συρία μόνος του και να γίνει μόνιμος πράκτορας ρισκάροντας τη ζωή του.

Η σύντομη αυτή σειρά των έξι επεισοδίων, αποδίδει πιστά την εποχή των αρχών της δεκαετίας του 60, αναδεικνύοντας πόσο διαφορετική ήταν η ζωή των πραγματικών κατασκόπων τότε όταν έπρεπε να δρουν μόνοι τους και να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις «στο πεδίο» χωρίς να διαθέτουν τις ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας.
Ο Κοέν καταφέρνει να ενσωματωθεί στην κοινωνία της Δαμασκού, μακριά όμως από τη γυναίκα του που υπεραγαπά, ως ένας αυτοδημιούργητος πλούσιος έμπορος και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών καθώς και αξιωματούχων του στρατού ακόμα και της υπηρεσίας πληροφοριών. Έτσι αποσπά μυστικά που βοηθούν σημαντικά τον Ισραηλινό στρατό στις διάφορες επιχειρήσεις του.
Η εξαιρετική δραματική ερμηνεία του (κωμικού ηθοποιού) Σάσα Μπαρόν Κοέν, που υποστηρίζεται από την Χαντάρ Ρατζόν Ρότεμ η οποία υποδύεται τη γυναίκα του Νάντια, είναι τα δύο κύρια σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο επεισόδιο, ενώ η πλοκή του σεναρίου είναι ακόμα ένα στοιχείο ενδιαφέροντος, με τις πληροφορίες που παρέχει από το ιστορικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Ο σκηνοθέτης Γκίντεον Ραφ (που έχει γυρίσει και την ταινία The Red Sea Diving Resort) χτίζει σωστά την ατμόσφαιρα της εποχής, έχει δημιουργήσει ολοκληρωμένους και γήινους χαρακτήρες και κρατάει σε σωστό ρυθμό το suspense της σειράς.
Η φωτογραφία, η οποία ενίοτε παραπέμπει στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο με τις γκρίζες αποχρώσεις, είναι ένα ακόμα στοιχείο επιτυχίας της, καθώς και η υποβλητική μουσική που συνοδεύει τις σκηνές αγωνίας, αλλά και το υπόλοιπο φιλμ με ευρωπαϊκά και αμερικάνικα τραγούδια του ’60.
Μόνον για τον Σάσα Μπαρόν Κοέν, ο οποίος γκρεμίζει κάθε προηγούμενη εικόνα του με την ερμηνεία του αξίζει να δει κανείς αυτή τη σύντομη σειρά, η οποία είναι εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Κατασκοπείας 
Παίζουν: Σάσα Μπάρον Koέν, Νόα Έμεριχ, Χαντάρ Ρατζόν Ρότεμ
Σκηνοθεσία: Γκίντεον Ραφ 
Σύνοψη: Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η Μοσάντ αντιμέτωπη με την επιτακτική ανάγκη για έναν πράκτορα στη Συρία, προσλαμβάνει τον Ισραηλινό υπάλληλο Έλι Κοέν και τον περνά από ταχύρρυθμα μαθήματα στην κατασκοπεία, προκειμένου να γίνει ο μυστικός πράκτοράς τους στη Συρία.
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix