23/10/19

Η μάχη της επικράτησης – The current war

Μια ταινία για τον ανταγωνισμό που δημιουργήθηκε μετά την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού για την ηλεκτροδότηση των ΗΠΑ αρχικά και όλου του κόσμου στη συνέχεια.

Ο σκηνοθέτης Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρεχόν με έναν βασανιστικά αργό ρυθμό και μια παράλογη εναλλαγή πλάνων τουλάχιστον κατά την πρώτη μισή ώρα του φιλμ, προσπαθεί να «ρίξει φως» σε μια διαμάχη συμφερόντων όχι ευρέως γνωστή στο κοινό: εκείνη του εφευρέτη Τόμας Έντισον (ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, τελείως έξω από τα νερά του) και του επιχειρηματία Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (ο Μάικλ Σάνον σε ένα ρόλο που δεν του πάει καθόλου) για την ηλεκτροδότηση του κόσμου.
Μια διαμάχη που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής, συμβάλλοντος και του Νίκολα Τέσλα (που τον υποδύεται ένας άλλος Νίκολας, ο Χουλτ). Παρόλο όμως, που πραγματικά αυτή η ανακάλυψη σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον κόσμο, στην ταινία χάνεται χάρη στο γεγονός ότι όλοι πάσχιζαν για τη χρηματοδότηση και μόνον, μιας και ο Έντισον ήταν φτωχός ενώ ο Γουέστινγκχάουζ δεν ήταν και ο Τέσλα εμφανίζεται ως ενδιαφερόμενος μόνο για το δικό του συμφέρον. Σαν αμερικανιά ένα πράγμα και μια σύγχυση για άγνωστους στο ευρύ κοινό λόγους.
Η ταινία (που εάν κατά την έναρξη δεν είχε την επεξηγηματική καρτέλα του τι πρόκειται να δούμε), δύσκολα θα καταλαβαίναμε που το πάει, μιας και δεν έχει στόχο. Δεν έχει επίσης ούτε μια εμβάθυνση στους χαρακτήρες να μαθαίναμε ακριβώς τι άνθρωποι ήσαν αυτοί που ήθελαν να «φωτίσουν» τον κόσμο, εκτός ίσως από το γεγονός ότι ήθελαν πολλά λεφτά και ως επένδυση και ως κέρδος στη συνέχεια.
Ο αρχικός τίτλος, εάν μεταφραστεί εν ευρεία εννοία, σημαίνει «ο σημερινός πόλεμος», «ο τρέχων πόλεμος». Υπ’ αυτή την έννοια δεν είναι άστοχος, μιας και ο ανταγωνισμός σ’ αυτόν τον τομέα είναι πάντοτε επίκαιρος. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/10/2019
Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Ιστορική 
Σκηνοθεσία: Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρεχόν 
Παίζουν: Κάθριν Ουότερστον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τομ Χόλαντ, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χουλτ, Μάθιου Μακφαντάιεν, Τάπενς Μίντλετον 
Σύνοψη: 1880. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα (Νίκολας Χουλτ). Μια συναρπαστική ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. (Από την Odeon)