22/10/19

Το ξέπλυμα - The laundromat

Μια σπονδυλωτή ταινία-καταγγελία του Στίβεν Σόντεμπεργκ (Αληθοφανή ψέματα, Contagion, Παρενέργειες) με δυνατούς ηθοποιούς, η οποία αφού εξηγεί με έξυπνο, σατιρικό και σαρκαστικό τρόπο την εξέλιξη των ανθρώπινων συναλλαγών από την εποχή της ανταλλαγής ειδών ή προϊόντων μέχρι το σημερινό χρήμα (υλικό και άυλο), αποκαλύπτει σταδιακά το πώς κάποιοι άνθρωποι με νόμιμους ή νομιμοφανείς τρόπους, εκμεταλλεύονται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να κάνουν περιουσίες δισεκατομμυρίων. 

Σύμφωνα με την υπόθεση, όταν οι ειδυλλιακές διακοπές της Έλεν Μάρτιν  (Μέριλ Στριπ) παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή, η Έλεν αρχίζει να ερευνά τους λόγους που έχει στα χέρια της ένα ψεύτικο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ερευνώντας θα ανακαλύψει έναν κυκεώνα αμφισβητήσιμων συναλλαγών που συνδέονται με ένα δικηγορικό γραφείο του Παναμά τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετούνται με το να βοηθάει τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι μέσα από εταιρείες-κελύφη, ή offshore λογαριασμούς.
Ο Γκάρι Όλντμαν και ο Αντόνιο Μπαντέρας που υποδύονται τους δύο εμπειρογνώμονες, περιφέρονται στα πλατό της ταινίας και εξηγούν στο θεατή ότι η δυσάρεστη κατάσταση της Έλεν είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής, δωροδοκιών και άλλων παράνομων και παράλογων ενεργειών που υποστηρίζουν το πιο διεφθαρμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου, το οποίο κινείται σε ένα λαβύρινθο από την Κίνα, το Μεξικό, την Αφρική (μέσω του Λος Άντζελες) και την Καραϊβική και καταλήγει στην υπόθεση των Panama Papers του 2016, όταν δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν τα μυστικά και κρυπτογραφημένα έγγραφα των Mossack και Fonseca.
Ο Γκάρι Όλντμαν, ο Αντόνιο Μπαντέρας στους βασικούς ρόλους και η Μέριλ Στριπ σε υποστηρικτικό, ξεπερνώντας τους εαυτούς τους, είναι απολαυστικοί και περιβάλλονται από μια πλειάδα άλλων γνωστών ηθοποιών, οι οποίοι μέσα από το πανέξυπνο σενάριο (που θυμίζει «Το μεγάλο σορτάρισμα» του 2015) κινούνται σε πολλά ξωτικά και ειδυλλιακά μέρη του πλανήτη, προκειμένου να δείξουν στον θεατή τους υπόγειους (και αφορολόγητους) δρόμους του χρήματος. 
Η ιδέα της ταινίας χωρίζεται σε πέντε επεισόδια: (1) Οι φτωχοί την πάτησαν (2) Σκέτα κελύφη (3) Πες το σ’ έναν φίλο (4) Στοιχειώδης δωροδοκία και (5) Εκκαθάριση. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Κωμωδία, Σάτιρα, Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Στίβαν Σόντεμπεργκ
Παίζουν: Γκάρι Όλντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας, Μέριλ Στριπ, Σάρον Στόουν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Τζέφρι Ράιτ, Ρόμπερτ Πάτρικ
Σύνοψη: Μια χήρα χάνει λεφτά από μια ασφάλεια και ξεκινά μια έρευνα που την οδηγεί σε δύο πανούργους δικηγόρους του Παναμά οι οποίοι ξεπλένουν χρήμα για πολύ πλούσιους.