5/9/19

Πού χάθηκες, Μπερναντέτ - Where'd you go, Bernadette

Ένα γλυκερό μελό του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, που μας έχει συνηθίσει σε τέτοια φιλμ τα οποία και γυρίζει πάνω σε χρονικές σταθερές: «Πριν το ξημέρωμα» το 1995, «Πριν το ηλιοβασίλεμα» ύστερα από 9 χρόνια το 2004, «Πριν τα μεσάνυχτα» πάλι μετά από 9 χρόνια το 2013 και το «Μεγαλώνοντας» (Boyhood, 2014) για το οποίο έκανε 12 ετών γυρίσματα, ώστε να δείχνει τη φυσική φθορά του χρόνου στα πρόσωπα των νεαρών ηθοποιών του. 

Ταινία για την οποία είχα γράψει το 2014: «Είναι τολμηρό να προεξοφλείς ότι όλοι οι συνεργάτες σου θα είναι υγιείς επί 12 συνεχή έτη, περιλαμβανομένου και του εαυτού σου ως σεναριογράφου και σκηνοθέτη, ώστε να πιάνεις ένα πιτσιρικά 8 ετών και την 9χρονη κόρη σου και επί 12 χρόνια να τους συγκεντρώνεις κάθε τόσο και να γυρνάς λίγο από το σενάριο που έχεις στο νου σου. Επίσης, είναι πρωτότυπο να βλέπεις τους ήρωες μιας ταινίας να μεγαλώνουν πραγματικά κατά τη διάρκειά της, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αντικατασταθούν ή να μακιγιαριστούν για να φαίνονται μεγαλύτεροι ή νεώτεροι εάν είναι κάποια ηλικίας» Αλλά ας μην επανέρχομαι…
Η Μπερναντέτ (Κέιτ Μπλάνσετ) μια αυθεντία στο χώρο της αρχιτεκτονικής έχει καιρό που δεν έχει δημιουργήσει κάτι καινούργιο και έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά της, έναν τρυφερό σύζυγο (Μπίλι Γκράνταπ) και μια γλυκύτατη κόρη (Έμα Νέλσον). Περνάει μια υπέροχη ζωή και το μόνο που λείπει από τη ζωή της, αλλά δεν το έχει αντιληφθεί μέχρι να της το αναφέρει ο φίλος της Πολ Ζέλινεκ (Λόρενς Φίσμπερν) είναι ότι πρέπει να αρχίσει πάλι να δημιουργεί. Επειδή δε, τη βασανίζουν κάποιες σκέψεις και η δημιουργικότητά της πνίγεται, γίνεται κάπως εσωστρεφής, ιδιόρρυθμη, αντικοινωνική (έτσι φαίνεται στους άλλους), ενώ η ίδια αισθάνεται μια χαρά και έχει εξαιρετική επικοινωνία τόσο με την κόρη της που διαθέτει πιο καθαρή και αγνή ματιά πάνω σε όσα συμβαίνουν στον περίγυρο της μητέρας της, όσο και με μια ιντερνετική φίλη που μιλάει μαζί της συχνά – πυκνά και θα σταθεί αφορμή να ανατραπεί η ζωή της.
Δράμα σχέσεων; Όχι ακριβώς. Κομεντί; Ούτε. Κωμωδία σκέτη; Με τίποτα. Μια ευκαιρία για την Κέιτ Μπλάνσετ να ξεδιπλώσει το ταλέντο της στο ρόλο μιας γυναίκας που προσπαθεί να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της, την ώρα που οι άλλοι δεν την καταλαβαίνουν. Είναι απολαυστική. 
Η ταινία, (που έχει και στιγμές National Geographic) εφόσον σας άρεσαν τα προηγούμενα γλυκανάλατα του Λινκλέιτερ, θα σας αρέσει «και ας μην παίζει και η Λάσι, το γνωστό κόλεϊ», όπως σχολίασα στο φινάλε και πριν πέσουν τα credits. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/9/2019
Είδος: Κωμωδία, Μυστηρίου, Δράμα  
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ 
Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Κρίστεν Γουίγκ, Λόρενς Φίσμπερν, Έμα Νέλσον, Τζούντι Γκριρ 
Σύνοψη: Η Μπερναντέτ Φοξ τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια γλυκύτατη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που λείπει από τη ζωή της είναι η περιπέτεια. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 15χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της. (Από την Odeon)