3/9/19

Πορφυρά ποτάμια - Les rivières pourpres - Crimson rivers

Εξαιρετικά ατμοσφαιρικό θρίλερ, του Ματιέ Κασοβίτς («Το Μίσος» και «Gothika») γεμάτο μυστήριο και ανατροπές που βασίζεται στο ομώνυμο best-seller του Ζαν Κριστόγ Γκρανζ.
Δύο διαφορετικού χαρακτήρα επιθεωρητές αναλαμβάνουν δύο φαινομενικά ξεχωριστές υποθέσεις. 

Ο ένας έχει ως αντικείμενο έρευνας έναν απίστευτα βίαιο και μεθοδικά εκτελεσμένο φόνο. Ο άλλος διεξάγει έρευνα σχετικά με έναν βεβηλωμένο τάφο σε ένα νεκροταφείο του Σαρζάκ και μια διάρρηξη δημοτικού σχολείου. Η έρευνά των δυο υποθέσεων τον οδηγεί στα χνάρια του μυστηριώδους θανάτου ενός κοριτσιού είκοσι χρόνια πριν. Η αναζήτηση της αλήθειας θα φέρει τους δύο επιθεωρητές μπροστά σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο Ματιέ Κασοβίτς καταφέρνει να κάνει ένα θρίλερ τρόμου και φρίκης χωρίς να δείχνει όσο χρειάζονται, αλλά απλώς και μόνον υπονοώντας τα. Η σκοτεινή φωτογραφία, η υποβλητική μουσική από τον βραβευμένο Μπρούνο Κουλέ που καθηλώνει και οι αντιφατικές ερμηνείες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου, τη «Σιωπή των αμνών», για να μην πω ότι κάτι μιμείται από το στυλ του Τζόναθαν Ντέμι.
Πάντως η ατμόσφαιρα είναι όλα τα λεφτά, σ’ αυτό το φιλμ που κατά βάση είναι ένα αστυνομικό «whodunit», αλλά με ελάχιστη σημασία στο ποιος το έκανε. Περισσότερο suspense παράγεται από τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών και από τον αέρα μυστηρίου που πλανάται παντού
INFO
Προβάλλεται από 5/9/2019
Είδος: Θρίλερ. Μυστηρίου (2000)
Σκηνοθεσία: Ματιέ Κασοβίτς
Παίζουν: Ζαν Ρενό, Βενσάν Κασέλ, Ντομινίκ Σαντά, Φιλίπ Ναόν
Σύνοψη: Δυο διαφορετικές αστυνομικές έρευνες, 300 χιλιόμετρα μακριά η μια από την άλλη, προβληματίζουν τους αστυνομικούς επιθεωρητές που τις αναλαμβάνουν. Ο Πιέρ Νιεμάν είναι ένας έμπειρος επαγγελματίας που του ανατίθεται μια περίεργη υπόθεση στη Γκεμόν, μια κωμόπολη στους πρόποδες των Άλπεων, όπου το πανεπιστήμιο αποτελεί τον πυρήνα της. Από την άλλη έχουμε τον νέο, πανέξυπνο, μοναχικό άλλα και βίαιο Μαξ Κερκέριαν που διεξάγει έρευνες σχετικά με έναν βεβηλωμένο τάφο σε ένα νεκροταφείο του Σαρζάκ και μια διάρρηξη δημοτικού σχολείου. Η δύο έρευνες θα συγκλίνουν και τελικά θα συναντηθούν φέρνοντας στο φως ένα απίστευτο παρελθόν. (Από τη Strada Films)