26/9/19

Blinded by the light

Ένα μελό πάνω στις σχέσεις πατέρα και γιου σε μια οικογένεια Πακιστανών, της οποίας κάποια μέλη προσπαθούν να ενταχθούν στην Αγγλική κοινωνία, ενώ κάποια άλλα θέλουν να παραμείνουν προσκολλημένα στις παραδόσεις. Ένα μελό που θα περνούσε απαρατήρητο εάν δεν επενδυόταν με τα τραγούδια του «Αφεντικού» Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος χωρίς καν να εμφανίζεται στην ταινία πετυχαίνει να τη διαβρώνει με ευεργετικό τρόπο.

Η ταινία βασίζεται στη ζωή του Σανφράζ Μανζούρ και στο βιβλίο του «Greetings from Bury Park: Race, Religion and Rock N’ Roll»  ενώ το Blinded by the Light του τίτλου αποτελεί το μουσικό ντεμπούτο του Σπρίνγκστιν. Σ’ αυτή ο νεαρός δεύτερη γενιά Πακιστανός Τζέιβντ ζει καταπιεσμένος από τον αυστηρό και πουριτανό πατέρα του, που θέλει να ελέγχει όλη την οικογένεια. Το όνειρό του είναι να γίνει συγγραφέας και μάλιστα ποιητής, ενώ ο πατέρας του θέλει να τον κάνει οικονομολόγο.
Φόντο στην ιστορία είναι μια γειτονιά της πόλης Λούτον (που είχε αποτελέσει και τον τίτλο της ταινίας του Μιχάλη Κωνσταντάτου), η οποία τρομοκρατείται από νεαρούς ρατσιστές, το σχολείο του Τζέιβντ στο οποίο η καθηγήτριά του τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της και τον ωθεί στο να ακολουθήσει το όνειρό του μαζί με μια συμμαθήτριά του που και εκείνη δείχνει να τον συμπαθεί καθώς και η οικογένειά του που είναι συντηρητική είτε από φόβο προς τον πάτερ-φαμίλια είτε από σεβασμό. Σ’ αυτό το φόντο υπάρχει και ένας συμμαθητής του Τζέιβντ που τον ενθαρρύνει να γράφει στίχους για να τους μελοποιεί με το μουσικό του συγκρότημα.
Ο Τζέιβντ (υπέροχος ο Βιβέικ Κάλρα) απέναντι σε όλα αυτά είναι διστακτικός, φοβισμένος μάλλον, μέχρι τη στιγμή που κάποιος άλλος συμμαθητής του, θα του δώσει να ακούσει δύο κασέτες του Μπρους Σπρίνγκστιν, τα άλμπουμ «Dancing in the Dark» και «The Promised Land», των οποίων οι στίχοι των τραγουδιών αντιπροσωπεύουν απόλυτα τον χαρακτήρα και τη ζωή του Τζέιβντ, ο οποίος θα αποκτήσει θάρρος και θα αποφασίσει να πάρει και τη ζωή στα χέρια του. 
Είναι συναρπαστικός –σκηνοθετικά- ο τρόπος που ο Τζέιβντ ακούει τις κασέτες και ο θεατής βλέπει τους στίχους των τραγουδιών του «Αφεντικού» να πετούν γύρω του ή να αντανακλώνται στους τοίχους της ρατσιστικής γειτονιάς του. Είναι δε συγκινητικό όταν ο Τζέιβντ έχοντας πλέον «δυναμώσει» από τη μουσική του, αντιμετωπίζει τους ρατσιστές της γειτονιάς, μιλώντας τους με στίχους από τα τραγούδια και φυσικά τρομάζοντάς τους.
Με το The Promised Land παρακολουθούμε μια κυριολεκτική θύελλα στη γειτονιά του Τζέιβντ και είναι ακριβώς αυτή η θύελλα που έχει αναστατώσει το μυαλό του, όπως το έχει αναστατώσει και η συμμαθήτριά του, που κι αυτή ακούει για πρώτη φορά Σπρίνγκστιν και ερωτεύεται τη μουσική του και τον Τζέιβντ.
Η ταινία, είναι ταυτόχρονα ένα οικογενειακό μελό, μια αισθηματική ιστορία, μια λεπτή κωμωδία και ένα αντιρατσιστικό δράμα. Όλα δεμένα με τα τραγούδια του «Αφεντικού», έτσι ώστε να αποτελούν και ένα ευχάριστο μιούζικαλ, που αποδεικνύει ότι μέσα από τη μουσική οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν πιο κοντά. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/9/19
Είδος: Μουσική, Δράμα, Βιογραφική, Κωμωδία, Μιούζικαλ  
Σκηνοθεσία: Γκούριντερ Τσάντα 
Παίζουν: Βιβέικ Κάλρα, Κούλβιντερ Γκιρ, Μίρα Γκανάτρα, Νελ Γουίλιαμς, Άαρον Παγκιούρα, Χέιλι Άτγουελ, Ντιν Τσαρλς Τσάπμαν
Σύνοψη: Η ταινία διηγείται την ιστορία του Τζέιβντ (Βιβέικ Κάλρα), ενός βρετανού εφήβου πακιστανικής καταγωγής, που μεγάλωσε στην πόλη του Λούτον στην Αγγλία, το 1987. Εν μέσω φυλετικών και οικονομικών αναταραχών, γράφει ποίηση προκειμένου να «ξεφύγει» από τη μισαλλοδοξία που μαστίζει την πόλη του, και την αυστηρότητα του συντηρητικού πατέρα του. Αλλά όταν ένας συμμαθητής του, τον «μυεί» στη μουσική του Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Τζέιβντ αισθάνεται ότι η εργατική τάξη στην οποία ανήκει εκείνος και η οικογένειά του, ταυτίζεται και αντικατοπτρίζεται στους δυνατούς στίχους του Μπρους. Καθώς ο Τζέιβτν ανακαλύπτει μία καθαρτική διέξοδο για να ακολουθήσει τα όνειρά του, ταυτόχρονα βρίσκει το θάρρος να εκφραστεί με τη δική του, μοναδική φωνή. (Από την Tanweer)