25/7/19

Σεξ και ψυχανάλυση - Sibyl

Μια ψυχολογική ταινία, πάνω σε μια εμμονική ψυχαναλύτρια που αναμιγνύεται υπέρ του δέοντος στη ζωή μιας πελάτισσάς της, με έναν ελληνικό τίτλο ολίγον τι «πιασάρικο».

Η Σιμπίλ (την υποδύεται η Βιρζινί Εφιρά) είναι μια ψυχοθεραπεύτρια που έχει κουραστεί να κάνει αυτή τη δουλειά και αποφασίζει να την παρατήσει και να επιστρέψει σε αυτό που την παθιάζει όσο τίποτα άλλο, την συγγραφή. Εκεί που ψάχνεται για έμπνευση, λαβαίνει μια τηλεφωνική κλήση έκτακτης ανάγκης από μια κοπέλα, τη Μαργκό (η Αντέλ Εξαρχόπουλος, όχι και στα καλύτερά της) που θέλει τη βοήθειά της προκειμένου να λάβει κάποια σημαντική απόφαση.
Η Σιμπίλ, θα δεχθεί υπό πίεση, αλλά μετά τις πρώτες συνεδρίες θα διαπιστώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόβλημα της Μαργκό ως έμπνευση για το μυθιστόρημα που θέλει να ξεκινήσει και επειδή η Μαργκό τυχαίνει να είναι ανερχόμενη ηθοποιός, θα δεχτεί να πάει μαζί της στα καλοκαιρινά γυρίσματα μιας ταινίας κοντά στο ηφαίστειο Στρόμπολι.
Η ζωή της νεαρής Μαργκό όμως δεν είναι και από τις εύκολες και το δράμα της επηρεάζει και τη Σιμπίλ, η οποία ενώ έχει υλικό για γράψιμο και δουλεύει σ’ αυτό νυχθημερόν, δεν παύει να παραλληλίζει τις καταστάσεις που βιώνει στα γυρίσματα, με το δικό της παρελθόν.
Τώρα, γιατί αποκάλεσα «πιασάρικο» τον τίτλο «Σεξ και ψυχανάλυση»; Διότι εάν άφηναν το γαλλικό «Σιμπίλ» ο θεατής θα έψαχνε να βγάλει άκρη, όπως προσπαθούσε να βγάλει άκρη και η σκηνοθέτρια της ταινίας μέσα στην υπό κρίση ταινία. Διότι από τον τρόπο που διευθύνει η Ζιστίν Τριέ την ταινία «Σεξ & ψυχανάλυση» δεν μοιάζει να επικεντρώνεται στο χαρακτήρα της Σιμπίλ, αλλά περισσότερο στις σεξουαλικές σχέσεις των βασικών χαρακτήρων, που μας τις δείχνει με μπόλικες ερωτικές σκηνές. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/7/2019
Είδος: Δράμα, Κωμωδία  
Σκηνοθεσία: Ζιστίν Τριέ 
Παίζουν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Βιρζινί Εφιρά, Γκασπάρ Ουλιέλ, Σάντρα Ιλέρ, Λορ Καλαμί, Νιλς Σνάιντερ, Πολ Αμί, Αρτίρ Χαραρί 
Σύνοψη: Η Σιμπίλ είναι μια ψυχοθεραπεύτρια που έχει κουραστεί να κάνει αυτή τη δουλειά και αποφασίζει να τα παρατήσει και να επιστρέψει σε αυτό που την παθιάζει όσο τίποτα, την συγγραφή. Όμως η τελευταία της ασθενής, η Μαργκό, μια μπερδεμένη ανερχόμενη ηθοποιός αποδεικνύεται ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της. Ενθουσιασμένη σε βαθμό εμμονής, η Σιμπίλ  εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην θυελλώδη ζωή της Μαργκό. (Από την Spentzos Film)